Италия затвори - това вестникарско заглавие днес казва всичко

Поставиха цяла Италия под карантина. Преди минути премиерът Джузепе Конте обяви извънредните мерки за справяне с коронавируса. Той посъветва хората да стоят по домовете си и да пътуват само за работа и при спешен случай. Безпрецедентните мерки за сигурност остават в сила до 3 април.

Всички ресторанти и барове ще трябва да приключват работа в 18 часа. Австрия затвори границата си за италианци и пуска само хора с медицински сертификати, че са здрави. 

Министърът на културата на Франция е заразен с коронавирус

Всички обществени събития са забранени. Общественият транспорт ще продължи да работи, но училищата и университетите остават затворени. Всички спортни събития, включително футболните мачове от "Серия А" се отменят.

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

“Цяла Италия става защитена зона. Всяко движение из страната трябва да се избягва, освен по спешност при три причини – по работа, спешни нужди или във връзка със здравето. Разбираме нуждата на хората да излизат, да се срещат по заведения и да се забавляват по барове, но не можем повече да си позволяваме такива неща. Повярвайте ми, не е лесно”, заяви премиерът Джузепе Конте.

„От този момент, всички спортни събития, включително и футболното първенство, се прекратяват. Съжалявам да го кажа, но дори футболните фенове трябва да го разберат. Няма да позволим да бъдат използвани и спортните зали”, добави той.

Минути след новината за блокадата,  хиляди хора се втурнаха към супермаркетите да се запасяват.  продукти. Това принуди правителството спешно да обяви, че доставките на храни ще бъдат гарантирани.

По последни данни, повече от 9000 души в Италия са заразени, а починалите са 463-ма.

„Тревожно e, че толкова много хора и страни бяха засегнати толкова бързо. Сега, когато вирусът присъства в толкова много страни, заплахата от пандемия е вече много реална. Но това ще е първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана”, споделя Тедрос.

Досега ограничения имаше само за отделни градове и провинции по света. Как изглежда тази безпрецедентна ситуация за хората?

Италия е на четвърто място по население в Европа. Това означава, че в момента под карантина са 60 милиона и 360 хиляди души. И това, без да броим туристите! Не знаем колко точно са те сега, но годишно в Италия идват повече от 63 милиона чужденци.

Това е обяснимо, защото Италия има най-много обекти на световното културно наследство – 55. В момента те до един са затворени заради тоталната карантина.

А Италия много разчита на приходите от туризъм. Те са близо 190 милиарда на година. Колко от тях са загубени - тепърва ще се изчислява.

„Не може да се излиза от вкъщи, без да имаш основателна причина. За да се придвижваш е необходима декларация, в която се упоменават мотивите”, разказва Денислав Атанасов, който живее в Милано.

Русенецът живее там от 6 години.  Намираме го на работа. Дошъл с удостоверение от шефа си, че е нужен. На работното си място в Рим е и Атилио Арбиа.

„Въпреки, че изглежда, че съм в болница, всъщност съм на работа. Всички от днес работим с маски и ръкавици”, казва Атилио.

Той е шеф на маркетинг-отдела на телевизионен канал в Рим. Притеснен е, защото тази сутрин разбрали, че майката на един от колегите е с диагноза COVID-19.

 „Да се излиза по неотложни, по спешни причини, по здравословни и когато трябва да се отиде на работа, естествено”, казва посланикът ни в Италия Тодор Стоянов.

Всеки сам решава кои поводи са спешни. Но трябва да се знае, че ако властите хванат нарушител на карантината без извинителна причина, има санкции. Или три месеца арест, или 260 евро глоба.

Денислав разказва, заради карантината хората действат неразумно. Много негови познати си тръгнали от Милано и се прибрали в Южна Италия. За съжаление така пренесли и коронавируса на места, където го нямало. А в този момент много българи сигурно също се чудят дали да напуснат Италия. Трябва да са спокойни, че никой няма да ги спре.

„Няма разпореждане за забрана за напускане през граничните пунктове. Но има необходимост отново да се попълни една декларация, в която трябва да се обясни поводът и за къде се пътува”, допълва Стоянов.

От посолството, обаче, съветват българите добре да премислят дали наистина се налага да напускат Италия и дали така няма да изложат на риск близките си в България.

В Китай, разпространението на вируса почти спря. В най-тежко засегнатия от епидемията град Ухан бяха затворени  13 от 14-тте временни болници. Там за последните 24 часа бяха регистрирани едва 19 нови случая. Намалява и броя на болните в друга тежко засегната страна - Южна Корея.