Последствията започват да се усещат и у нас

Коронавирусът започва да се отразява все по-зле на световната икономика. У нас последствията също започват да се усещат.

След като от вчера имаме първата страна - Италия, която буквално е блокирана заради коронавируса, въпросите ще издържи ли световната икономика стават все по-реални. Заради намаляването на пътуванията в чужбина има сериозен спад в продажбата на горива. По думите на премиера Бойко Борисов родната икономика всеки ден губи десетки милиони. Правителството пък ще търси помощ и от Европейската комисия за справяне с коронавируса. Ще бъдат поискани поискат 130 млн. евро.

В Италия спират плащанията на ипотеки и данъци заради COVID-19

„Само от горивата сривът ни е 15%. Ние започваме да губим десетки милиони всеки ден, защото потреблението пада”, заяви Бойко Борисов.

От Министерството на икономиката призоваха да не се презапасяваме с хранителни продукти.  Няма да се иска ограничаване на продажбите от търговците. Вместо това ще има проверки срещу спекулиране с цени.

„Хранителните вериги разполагат с капацитет за складови наличности за близо повече от месец. Имат количества, които ние можем да предложим на пазара”, каза Лъчезар Борисов – зам.-министър на икономиката.

 „Повтарям, няма смисъл от истерия”, категоричен бе Бойко Борисов.

Осемте съмнителни проби за коронавирус у нас са отрицателни

Мерките за ограничаване на заразата ще бъдат преразгледани. За всяка отделна област те ще бъдат различни, според мащаба на засегнатите. В градовете, където няма пациенти със съмнения за коронавирус по-сериозни карантинни мерки няма да се въвеждат. Апелът остава да се избягват публичните събирания под всякаква форма. „В зоните, които не са засегнати от коронавируса, няма никакви основания да се прилагат прекалено крути мерки”, заяви началникът на Кризисния щаб Венцислав Мутафчийски.

Днес стана ясно и, че е предотвратен първи опит за нелегален износ на медицински маски. Гръцки гражданин е опитал да прекара през границата близо 8 000 броя. За да не се спира работата на държавната администрация спешно ще се осигурят защитни маски. „Изкупуваме днес всички налични маски, за да се раздадат на служителите и не искам да спират нито земеделските, нито социалните служби, да им се подадат необходимите неща, за да работят”, коментира Бойко Борисов.

В Техпарка се работи по молекула, която да действа срещу коронавируса. „В момента те имат много положителни резултати, отзиви от лабораториите, където са ги изпратили за първа сертификация”, заяви Костадин Петков – председател на Надзорния съвет на  „София тех парк”.

А в БАН разработват активни въглени за медицински маски от кайсиеви костилки.

Преди днешното заседание представитетелите на медиите също бяха помолени да сложат маски. Те преминаха и през мерене на температурата и дезинфекция. Така ще е занапред във всички институции.

Ще стане ли световната икономика заложник на коронавируса?