Те бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория

Отрицателни за COVID-19 са резултатите от 8-те проби от Плевен и Габрово, които бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщават от ВМА.

Изследваните вчера проби - 27 във ВМА и 27 в лаборатория в Стара Загора, също са отрицателни.

Вчерашното напрежение в Плевен днес беше напълно потушено. ТЕЛК продължи да работи по старому. Проблеми нямаше и за хората с бъбречни и злокачествени заболявания.

„Идваме тук и си казваме, че сме за химиотерапия и си показваме документите, прави си изследвания и започваме химиотерапия, всичко е нормално”, разказва Пепа.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

От Оперативния щаб уверяват, че дори при повече заболели, ще могат да овладеят ситуацията. Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви, че има организация за допълнителен медицински персонал при нужда, който да обслужва болните.

И ако за болничната и доболничната помощ правилата са ясни, то пред зъболекарите има много неизвестни. Стоматолози се оплакаха, че не са получили инструкции от здравните власти и затова се наложило да вземат нещата в свои ръце.

„Решихме да да се ограничи приема на пациенти, за децата и тези,които са пътували в чужбина”, казва стоматологът д-р Поля Петева.

Ако заболеваемостта се увеличи зъболекарските кабинети ще бъдат затваряни. Остават затворени детските градини и училищата. Културните и масовите мероприятия са отменени.

„Предприети са мерките,които заповядах за дезинфекция на общинската администраци”, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

В Русе са готови да приемат пациенти с коронавирус (ВИДЕО)

А Паника заради коронавируса сред местните почти не се усеща. Обстановката в Плевен тревожи повече хората извън града. Дъщерята на Теменужка се прибрала у дома за 8-март. Когато се върнала в Пловдив, работодателите й я принудили да излезе в платен отпуск.

Междувременно днес бяха взети и проби от италиански работници, ангажирани със строежа на „Балкански поток”..

„Мога да успокоя всички, че те не са оставени без контрол. Италианските работници още при преминаване на границата  са минали през термокамери и медицински контрол, не са дали отклонения”, каза д-р Николай Деков, РЗИ – Плевен.

Работи се и по решаването на проблема с недостига на предпазни маски.

Въпреки отрицателните нови проби за коронавирус в Габрово- дезинфекцията в града продължава, а карантината в болницата остава поне до 22 март. Областта е под специален надзор, заради двете жени, заразени с COVID – 19.

На третия ден, след регистрирането на заболелите от коронавирус в Габрово вече има дефицит на консумативи в аптеките.

В града, постоянно се дезинфекцират места, където се струпват хора. Кметът на Габрово Таня Христова обясни, че този процес ще продължи във времето.

След като стана ясно, че над 150 проби за коронавирус са отрицателни от здравната инспекция в Габрово са изпратили нови 13 съмнителни. Сред тях е проба на жена, настанена в севлиевската болница с температура, след като се прибрала от Тайланд. Проверяват се и още:

„Две проби, на две лица от мъжки пол в белодробна болница – Габрово, с грипоподобни оплаквания. По-сериозни, тежки. Съмнителни, вероятни и имаме 10 проби от Многопрофилна болница  - Габрово”, казва д-р Николай Пенчоков – директор на РЗИ – Габрово.

Все още не е ясно, дали ще бъде удължена ваканцията за област Габрово , която изтича след ден.

В Италия спират плащанията на ипотеки и данъци заради COVID-19

Оперативният щаб обясни, че на територията на общината няма институции, които да не работят. Всички нуждни на гражданите ще бъдат обезпечени. 

Пациенката в Севлиево, пристигнала от Тайланд е в задоволително състояние. При приемането си тя е имала грипоподобни симптоми. Лечението й все още е в процес.

В същото време стана ясно, че десет проби от пациенти, настанени в Ямболската болница "Св. Панталеймон" с диагноза "вирусна пневмония", които са били изпратени за изследване в лабораторията в Стара Загора за наличието на коронавирус, са отрицателни. Това съобщи д-р Радостина Калчева от Регионалната здравна инспекция.

3 деца със съмнение за коронавирус в Стара Загора

Четирима души, от тях три деца, са приети днес в инфекциозното отделение на болницата. Изследванията в местната клинична лаборатория са показали наличието на грип, тип "Б".

8 съмнителни проби за коронавирус от Плевен и Габрово

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК