Председателят на КЗП коментира обстановката от последните няколко дни

„Сега сме в извънредна ситуация, която към момента се усложнява, но нека да си дадем сметка, че тя все пак е временна и оттам да тръгне разумното разсъждение какви са правата ни като потребители и как да ги реализираме". Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира обстановката от последните няколко дни, в разпространено от комисията съобщение, предава БТА.

Засега не се усеща някаква сериозна динамика в потребителското поведение от гледна точка на покупки в търговската мрежа или пътувания в страната.

В кои области грипната ваканция се удължава?

По повод отмяната на ученически лагери и зелени училища Маргаритов отбелязва, че ако е предвидено те да се провеждат в учебно време, родителите, заплатили някакви суми, имат право да ги получат обратно. „Иска ми се да дадем един съвет на потребителите, който може да им бъде полезен, и той е да не бързат непременно веднага да се насочват към отказ от резервирани пътувания, особено когато те да по-отдалечени във времето", коментира още председателят на КЗП.

Той изразява надежда, че и представителите от всички сектори ще намерят редица добри практики, давайки за пример изиграна театрална постановка пред празна зала, но проследена в интернет от хиляди потребители.

Училища и детски градини ще затварят само при поява на коронавирус в даденото заведение

По повод възможен отказ от пакетно пътуване в Италия и получаване на заплатената сума обратно, Маргаритов посочва, че законът много ясно описва хипотезата - трябва да са възникнали непредвидени извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията. В тези случаи обаче, потребителите нямат право на допълнително обезщетение.

Той припомня и какви са правата на пътниците при индивидуални резервации на хотелско настаняване и закупени самолетни билети. Маргаритов препоръчва още при отменени полети потребителите да направят справка в сайта на Европейския потребителски център, функциониращ към КЗП, за да установят в зависимост от продължителността на полета на какво обезщетение имат право.

Борисов: Пикът на коронавируса ще е през септември (ВИДЕО)

„Възможността за пререзервиране винаги съществува и аз мисля, че към момента тя е най-разумната - особено когато става дума за пътуване в държави, в които туризмът е добре развит като Италия например, където е ясно, че и занапред ще могат да се посещават различни културни, исторически и туристически места", отбелязва председателят на КЗП.

Болната от коронавирус в "Пирогов" е в критично състояние 

По отношение на възможно повишаване на цените на стоки и услуги, които могат да се окажат често търсени, Маргаритов допуска, че ако хората не се поддадат на паника или на потребителска психоза и не се запасяват излишно, възможностите за некоректно поведение на търговци и изкуствено завишаване на цени ще бъдат по-малки. Според него към момента такъв риск не съществува. Във връзка с възможно забавяне доставката на онлайн поръчки, председателят припомня, че наред с безусловното право на отказ в 14-дневен срок от доставката, потребителите имат право за развалят договора при забавяне на доставката с повече от 30 дни и да получат обратно парите си, ако не договорят нещо различно с доставчика.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК