67-годишният Карл Голдман все още е под карантина

Мъж, заразил се с коронавирус на круизния кораб „Даймънд принцес”, разказа подробно какво е преживял. Вече десетина дни Карл Голдман е затворен в малка стая, а единствените му посетители са лекари, облечени в специални костюми. Той е под карантина в Небраска и не знае кога ще се прибере в родната Калифорния. 67-годишният мъж пътувал със съпругата си, на която й е било разрешено да се прибере в понеделник след изтичане на карантинния период.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

„Трябва да бъда тестван три дни подред и пробите да са отрицателни, за да бъда освободен. Тестът е доста сложен. Забиват пробата дълбоко в ноздрите и гърлото ти. Не е приятен процес", разказа Голдман пред NBC.

Мъжът споделя, че жена му не се е разболяла. Когато отплавали на 20 януари от Йокохама, Япония, Голдман не подозирал, че мечтаното им пътуване през Азия ще приключи в Небраска.

„Това беше подарък за рождения ден на жена ми. Когато отлетяхме за Токио, не получихме никакви новини за коронавируса. Първите истории за епидемия започнаха, след като отплавахме", разказа Голдман.

Пулмолог: Паниката и страхът потискат имунните клетки

По време на пътуването разбрали, че един от пътниците е заразен с коронавирус, но е слязъл на пристанището в Хонкгонг. 

Корабът бе поставен под карантина на 3 февруари. „Заразяваха се все повече и повече хора. Приличаше на „Щамът на Андромеда”. Бяхме изолирани на пристанището в Йокохама. След изтичане на карантината хора в костюми извеждаха пътници от кораба до болницата. Докато дойде моят ред, вече около 300 души бяха напуснали плавателния съд”, разказа още Голдман.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

До този момент мъжът нямал никакви симптоми. Едва, когато летял обратно към САЩ с военен товарен самолет с доктори в специални костюми, се появили първите симптоми.

„Вдигнах висока температура и имах лека кашлица. Изолираха ме в карантинната част на самолета. Там имаше още осем души. Сложих си колана и заспах. След като кацнахме в Травис, преместиха мен и още двама души на друг самолет”, разказа Голдман.

Мъжът е транспортиран до специален център, в който е настанен в момента. Докато Голдман чака да се прибере вкъщи, прекарва времето си, пишейки за болестта във влога си.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК