Решението е част от пакет мерки за борба с разпространението на COVID-19

Редица европейски страни обявиха нови ограничения срещу коронавируса. Франция и Великобритания се опитват да избегнат крайните мерки, въпреки заплахата. В двете многомилионни държави има хиляди заразени.

Французите наложиха първи забрани тази нощ, а гражданите не са единодушни дали крайните мерки са необходими.

Във Франция обявиха ограниченията с известно закъснение. Досега правителството обсъждаше дали да не приложи различна тактика от масовите забрани. В крайна сметка беше обявено, че от полунощ затварят заведенията и киносалоните. Дори известните парижки кафенета, които са били отворени по време на Втората световна война, сега трябва да спрат работа.

„Малко сме изненадани. Не че не очаквахме мерки, но не мислехме, че ще стане толкова скоро. Току-що научихме новината за затварянето на ресторантите и нямаме избор - трябва да се съобразим. Все пак, идва от изневиделица. Изведнъж се оказахме без работа", сподели управителят на парижко кафене Джейсън Холт.

Великобритания пък се съпротивлява на масовите ограничения. Стратегията е по-различна от тази в Италия или Испания, като се смята че ще е достатъчно да се вземат мерки за лечение на заразените. На военните заводи се разпорежда да произвеждат апарати за обдишване на пациенти, каквото има само 5000  в страната. А от понеделник се препоръчва на всички граждани над 70-годишна възраст да не напускат домовете си.

По летищата в Съединените щати настана истински хаос. Служителите започнаха да прилагат заповедите на правителството във Вашингтон за проверки на здравето на хората, идващи от Европа. Това доведе до огромни опашки заради големия брой пристигащи на големите международни летища. За неяснотата допринася и информацията, че Доналд Тръмп първо каза, че Великобритания и Ирландия не са сред страните под ограничение, а снощи каза, че ще ги включи в списъка.

Естония и Литва обявиха, че ще затворят границите си за повечето чуждестранни посетители, докато Латвия наложи собствени мерки за сигурност, за да спре разпространението на новия коронавирус. Полша затвори границите си и забрани влизането на чужденци. А Испания наложи тотална блокада - забрани на хората да напускат домовете си, освен да ходят на работа, да посещават лекар или да купуват основни консумативи.

Затворени са кафенета, ресторанти, търговски обекти. С полицейски ленти са оградени фитнесите на открито и детските площдки. Работят само хранителните магазини и аптеките. В Испания се намира една от най-големите български общности зад граница, които също са принудени да останат вкъщи.

На този етап Испания няма намерение да затваря летищата, но ситуацията е динамична и се мени с часове.   

Въведоха нови ограничения за пътуване в Европа и Азия

Само граждани, физически лица с разрешения за пребиваване и чужденци с член на семейството в Естония ще бъдат допускани, но ще трябва да преминат през две седмици изолация.

Чужденците все още ще могат да преминават през Естония, за да стигнат до страната си, при условие че не проявят симптоми на вируса. Същото важи и за превозвачите на товари. Няма ограничения за напускане на страната.

Правителството реши да закрие и всички училища, музеи, кина, развлекателни центрове, спортни клубове и забрани всички публични събирания до 1 май.

Румъния затвори част от граничните си пунктове към България

Литва от своя страна реши да забрани на чужденците да влизат в страната,  с изключение на лица с разрешение за пребиваване, дипломатически работници и войски на НАТО. Товарният транспорт няма да бъде засегнат.

Литва, която има девет потвърдени случая на COVID-19, е частично блокирана от петък, след като правителството закри всички училища, детски градини и университети и забрани големи публични събития. От понеделник забраната ще обхване и повечето магазини, ресторанти и заведения, въпреки че ще бъде разрешена доставка на храна. Мярката не засяга хранителни магазини и аптеки.

Съседна Латвия, с население от 1,9 милиона души и 26 потвърдени случая на коронавирус, ще прекрати всички международни полети, фериботи, автобуси и влакове от понеделник. Преминаването на граници с частни автомобили ще продължи, както и международният товарен и товарен поток.

Испания и Румъния въвеждат извънредно положение

Решението на Полша да затвори всички държавни граници и да забрани на чужденците да влизат в страната влезе в сила. Съответната заповед, насочена към борба с разпространението на новия тип коронавирус, започна да действа точно в полунощ местно време. Специалният режим ще действа до 24 март, но властите допуснаха възможността да го удължат с 20 дни, а след това и за месец, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация.

Испанците могат да напускат домовете си, за да отидат на работа, „да купят хляб“, да отидат в аптеката и да потърсят медицинска помощ, но „да не отиват да вечерят в къщата на приятел“. Това е в рамките на пакета от мерки, въведени като част от 15-дневното извънредно положение, официално обявено от правителството в събота.

Испания потвърди повече от 1500 нови случая на коронавируса от петък вечерта, като общият му брой достигна 5 753 случая и е вторият по големина в Европа след Италия. Заболяването досега е отнело 183 живота в страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви въвеждането на мащабни мерки, ограничаващи обществения живот, с цел да се спре разпространението на коронавируса. От неделя в страната се затварят училищата, киносалоните и други обекти, които приемат хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени само жизненоважни обекти като супермаркети и банки.

6 нови случая на COVID-19 в Северна Македония

Хиляди филипински полицаи, подкрепяни от армията и бреговата охрана, започнаха да налагат карантина на гъсто населената столица Манила, отделяйки я от останалата част на страната. Анулирани са вътрешните полети от и към столицата с население 12 милиона души. Публичните събирания като концерти, прожекции и боеве с петли бяха забранени за срок от един месец. Забранява се влизането и излизането на лица от столицата и по суша и вода, като изключение ще се прави само за тези, които докажат, че трябва да работят в Манила. От 20 ч. до 5 ч. местно време се налага полицейски час. Движението на стоки ще се извършва безпрепятствено. Движението на хора обаче ще бъде ограничено до ходенето на работа, закупуването на храна и други действия от първа необходимост.

Словенското правителство взе решение за спиране на обществения транспорт и затваряне на всички барове и ресторанти заради коронавируса. Железопътният и автобусният транспорт в цяла Словения спира от понеделник. Работата на такситата ще бъде ограничена. Не е известно от коя дата ще бъдат затворени баровете, ресторантите и други обществени места. Изключение са магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.

Хърватското правителство въведе строг контрол на цените на много хранителните продукти, лекарства и защитни дрехи.

На извънредно заседание късно снощи кабинетът на Андрей Пленкович изготви списък на контролираните продукти. В тях влизат: брашното, млякото, яйцата, солта, захарта, месото, тестени продукти, рибата, зеленчуците, плодовете, консервите, маслото, памперсите, водата, препаратите за хигиена и др.

В този списък са и защитните дрехи, включително обувките, очилата, ръкавиците и маските. 

Властите на Аржентина решиха да забранят влизането в страната за 30 дни за чуждестранни граждани, посещавали огнищата на новия коронавирус през последните 14 дни, според официално съобщение от властите в страната. Според последните данни в Аржентина са регистрирани 45 случая на инфекция с COVID-19, двама са загинали.

Дават по 1 000 лв. на всяко медицинско лице, което се бори с коронавируса (ВИДЕО)

Конгресът на Ел Салвадор пък обяви извънредно положение и одобри частично замразяване на Конституцията на страната за справяне с коронавирусната епидемия, въпреки че Ел Салвадор все още не е регистрирала потвърден случай на COVID-19. Мерките включват ограничение на свободното движение за период от 30 дни, което позволява на здравните служители да забраняват публичните събирания.

Австрия прекъсва въздушните връзки с Русия, Украйна, Нидерландия и Великобритания в опит да спре разпространението на новия коронавирус. Това обяви днес канцлерът Себастиан Курц.

„За да се спре по-нататъшният внос на вируса от чужбина, правилата за влизане в страната ни ще бъдат затегнати. Не се допускат туристи от Великобритания, Нидерландия, Русия и Украйна. С тези държави се преустановяват и въздушните връзки“, каза Курц.

Изявлението бе направено след сесия на Националния съвет на Австрия.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК