Според д-р Филип Фратев и Димитър Димитров и в момента има лекарства, които могат да се ползват частично

“Няма одобрени лекарства за коронавирус. Има редица такива, които се използват за лечение на други болести и в момента са в експериментален период за коронавирус“. Това каза в предаването „Неделята на NOVA” химикът д-р Филип Фратев.

„Светът и държавата са в извънредно положение и съответно трябва да се вземат мерки в различни области. Ние взезмаме за ограничаване на заболяването. Трябва да се мисли и за икономиката“, коментира д-р Фратев.

Още 8 нови случая на COVID-19 у нас

По думите му в момента има 5 подходящи лекарства, които могат да се ползват частично за борба с COVID – 19, но на българския пазар те са недостъпни.

Той и Димитър Димитров са начело на проект за разработване на лекарствена молекула срещу коронавируса. „Правим противовирусен препарат, които ще става за лечение. Ние очакваме тепърва да се реализира пък на болестта. Според учени той ще е през септември. Идеята е максимално бързо да се създаде препарат за лечение на болните“, обясни още химикът.

Дават по 1 000 лв. на всяко медицинско лице, което се бори с коронавируса (ВИДЕО)

Двамата са подготвили списък с тези лекарствени продукти. „Те са за други други индикации, но могат да се използват частично“, каза Димитър Димитров.

По думите му първоначално за регистрирането на лекарственото средство ще са необходими 8,5 милиона. „Ние ще направим един щаб в „София Тех Парк“. Целта е да привлечем много учени от БАН, които са специалисти в различни области. Първо трябва да намерим подходящите лекарствени молекули, Оттам нататък те трябва да се синтезират. Паралелно с това ще работи и екип от биолози“, обясни Димитров.