Почивката по време на работния ден насърчава производителността

С настъпването на коронавируса все повече компании из цял свят преминават на режим на работа от вкъщи, а това все някога ще предизвика дискомфорт, предаде БТА.

Първоначално възможността да работим от вкъщи ни изглежда като сбъдната мечта - без пътуване от и до офиса, без разсейване в разговори с колеги. Скоро обаче настъпва отрезвяването, защото вкъщи започваме да се чувстваме самотни. Изведнъж домът ни изглежда доста по-малък и няма край на работния ден.

Снимка: iStock

"Според мен това, което най-много подценяваме, е психологическият ефект от това да си сам", казва съоснователят и изпълнителен директор на компанията за софтуеър за бизнес мениджмънт "15Five" Дейвид Хасъл. 40 на сто от служителите на фирмата работят от домовете си.

Сред съветите как да запазим баланса и да оцелеем при принудителната работа от вкъщи на първо място е да си правим почивки. Ако бъдем честни, и в офиса не работим плътно по осем часа - има кафе-паузи, обедна почивка, разговори с колегите, с които се разсейваме от работното натоварване. Затова, когато работим от вкъщи, не означава, че не трябва да си почиваме от време на време.

РАБОТА ПО ВРЕМЕ НА ЗАРАЗА: Дистанционен труд и гъвкаво работно време

"Има тенденция да работим през целия ден, за да превъзмогнем стигмата, че когато не сме в офиса, не работим", казва Дейвид Рабин, вицепрезидент по глобалния търговски маркетинг на "Lenovo".

Снимка: iStock

Почивката по време на работния ден насърчава производителността.

"Ефективността ви няма да намалее. Кратките почивки са част от производителността, благодарение на тях сменяме гледната точка и намираме нужните отговори", уверява Джули Моргенстърн, консултант по производителност на труда.

Коронавирусът - "Шоуто трябва да продължи" ... онлайн (ВИДЕО)

"Вероятно ще ви отнеме известно време, докато изберете най-подходящото работно място у дома. Ако сте свикнали през работния ден да прескачате от бюрото си в конферентната зала и оттам в залата за срещи, не се опитвайте да се ограничите в дома си", съветва Рабин.

"Намерете обаче най-подходящото кътче в зависимост от това какво трябва да правите, . Ако е нужно да се съсредоточите, си избере тихо местенце, а ако трябва да отговаряте на имейли, можете да го направите и от креслото на балкона", съветва Моргенстърн.

Важно е да определите и зоните у дома, в които не се работи.

ЗАРАДИ COVID-19: Работодателите могат да въведат гъвкаво работно време и дистанционна работа

"Много ще ви е трудно да заспите през нощта, ако свързвате леглото или стаята с работното си място", обяснява Моргенстърн.

Тя съветва и да не започваме работа от дома по-рано, отколкото сме го правили в офиса. "Използвайте времето, през което обикновено пътувате до работното си място, за да се разсъните или да се видите със семейството си", препоръчва тя.

Снимка: iStock

Консултантката смята, че трябва ясно да заявите на мениджъра и колегите си, че работата от къщи не означава, че ще работите по-дълго време от обичайното.

"Когато работният ден приключи, оставете настрана техниката и вещите, които сте използвали за работа и дори се преоблечете като знак, че вече сте преминали към личното си време", съветва тя. Според нея е нужно да се създаде ред и организация у дома, особено ако имате деца, които не ходят на училище по същото време. Трябва да се знае кои са часовете за работа, в които не бива да ви безпокоят и кога настъпва свободното време, подходящо за игра и съвместни занимания.

Дейвид Хасъл препоръчва често да се организират видеоконферентни разговори между колегите по време на принудителната работа от вкъщи. В компанията "15Five" служителите провеждат видеоконференции три пъти седмично, независимо дали работят от къщи или в офиса. Отделно от това фирмата поддържа канал за свободни разговори между служителите, където те си разменят шеги, смешни изображения и разговарят по общи теми. Така се опосредстват и личните контакти между колегите, които ще започнат да ви липсват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО