Това стана ясно от брифинг на Националния щаб

Поставят Банско под карантина. Мерките се въвеждат за срок от две седмици. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб и министрите.

Главният прокурор предложи поставянето на Банско под карантина (ВИДЕО)

"В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение. От този час се въвеждат следните мерки в Банско - забранява се влизане и излизането от града. Лицата с постоянен настоящ адрес, които се намират извън града. могат да се приберат до сряда в 20 часа. Заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации", заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.

"Забранява се излизането по улиците на всички жители на град Банско, освен ако не е належащо. За основателна причина се приема, когато се касае посещение на магазин за хранителни стоки, аптеки, банки,застрахователни институции, бензиностанции. Никой не може да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства, здравните инспектори, полицейските служители, служители на пожарна безопасност, медицински лица", обясни Мутафчийски.

Заседава Кризисният щаб в Банско

"МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

Спират всички дейности, свързани с туризъм, до 13 април (ВИДЕО)

"На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Свързали сме се с посолствата, туристите ще могат да напуснат града в рамките на 24 часа. Останалите ще останат под карантина. Туристите не са много. Днес са напуснали две групи за два града във Великобритания. Една група е напуснала за Израел. Ако останалите решат да напуснат, с министерство на транспорта ще организираме контролиран превоз", обясни вицепремиерът Екатерина Захариева. 

 

 

От курорта се извеждат хора, като при излизане от града на всеки се мери температурата, записват се данните и адреса му и автомобилът им дезинфекцира със специален разтвор. 

По-рано вечерта имаше колона на влизане в Банско от хора, които се прибираха по родното си място, от което няма да могат да излизат 14 дни. Много от жителите на града бяха ядосани, тъй като карантината се спусна наистина внезапно. Други сметнаха мерките за напълно основателни и ги подкрепиха. В Банско ще патрулират автомобили, които ще следят за нарушаване на карантината.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ЗАПОВЕДТА

На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана  с разпространението на COVlD-19 на територията на гр. Банско и препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България

Н А Р Е Ж Д А М

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП