Социалният министър обясни какви са възможностите за родителите, чиито деца не са на детска градина заради коронавируса

„За първия месец от кризата имаме всичко налично. Имаме различни сценарии. Работим по това да въвлечем и други служби към социалния патронаж. В краен случай ще има и доброволци. Ако в даден момент, имаме нужда от още хора, ще обявим публично телефон, на който да се свържат с нас. На този етап всеки, който иска да бъде полезен, може да помогне на свой възрастен съсед", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Ангел Кунчев: Много е трудно да се скрие случай на коронавирус

„В момента фонд „Безработица“ има достатъчно ресурси. Ще има и специално постановление на МС, в което ще можем да видим критериите за фирмите, които могат да кандидстват. В закона няма да бъде написано, че работодателят ни може да ни изпрати в принудителен платен отпуск. Нашата цел е да запазим работните места. Затова пускаме и схемата за заплащане на работната заплата в размер на 60 към 40", каза още Сачева.

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

Тя коментира и какво да правят родителите, чиито деца не са на градина и няма кой да ги гледа. „Всеки случай е много индивидуален. Те биха могли да ползват неплатен отпуск. Даваме възможности за използване на детски кътове, но към момента сме спрели услугата. Обсъждали сме идеята да се открият защитени детски градини и училища. На този етап най-доброто решение е да търсят помощ от близки", поясни социалният министър.

Захариева: Търсим всевъзможни начини да приберем сънародниците ни у дома

„Бременните жени са най-уязвими. Независимо от карантината, те трябва да ходят на прегледи“, заключи Сачева.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП