Това заявиха от ЕК

ЕС ще отмени строгите си правила относно публичния дефицит, за да позволи на правителствата да отворят крановете за пари при изправянето им срещу пандемията от коронавирус. Това заявиха от Еврокомисията, цитирани от БГНЕС.

„В безпрецедентно решение Брюксел задейства това, което нарече „всеобща спасителна клауза“, като предоставя на държавите свободно разрешение да „влагат разходи в икономиката според нуждите си“, заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Временната мярка ефективно спира строгия контрол от страна на Брюксел върху националните разходи и ще бъде добре дошла в Италия, страната, страдаща най-много от новия коронавирус и често нарушаваща правилата на ЕС.

Очаква се министрите на финансите на ЕС да одобрят официално клаузата следващата седмица. Според законодателството на ЕС, подобна стъпка е разрешена само в случаите на „необичайно събитие извън контрола“ на държава-членка.

Италия обяви разход в размер на 25 милиарда евро, следвана от нарушаващите правилата по дълга Франция и Белгия, със собствени масивни разходи.

Клаузата за спасение бе създадена през 2011 г. в разгара на дълговата криза, когато правилата за дълга и дефицита бяха затегнати в опит да се запази блокът на общата валута от по-нататъшни сътресения. Известни като пакт за стабилност и растеж, правилата теоретично ограничават дефицита на една страна до 3% от годишната продукция и дълга до 60% - число, което Италия прекрачва над два пъти през последните години.

Говорител на ЕС заяви, че задействането на клаузата ще позволи на страните да харчат без ограничения за медицинско оборудване, за налагане на мерки за ограничаване и за разширяване на болниците.

След като бъде одобрена, мярката ще бъде най-голямата досега колективна стъпка от правителствата, но все още далеч от усилията на Европейската централна банка, която обяви 750 милиарда евро паричен стимул за помощ на пазарите и разреши на банките да отпуснат допълнителни заеми за 1,8 трилиона евро.