Основният въпрос е провеждането на масови събирания в православните храмове

Оперативният щаб иска изясняване на отношенията с Българската православна църква. Основният въпрос е провеждането на масови събирания в православните храмове. В редица държави църквите затвориха врати. У нас обаче до тази мярка все още не се е стигнало, въпреки струпването на хора по време на службите.

Редица големи празници за православните християни предстоят в следващите седмици. В сряда се почита Благовещение, в началото на април е Цветница, а седмица по-късно - Великден. До този момент от Щаба отправяха само вербални призиви към храмовете да се включат в мерките за безопасност. Тепърва обаче трябва да се реши как ще протичат службите в най-важните дни от православния календар, ако извънредното положение бъде удължено.

11 нови случая на COVID-19 у нас, вече има заразени в Пазарджик и Дупница (ВИДЕО)

Йосиф Радионов и съпругата му казват, че вярата е тяхното най-силното оръжие в смутни времена. „Имаме нужда от много мощно духовно зареждане. Дано успее някакси нашата църква да запази своята изначална независимост. Дано“, казва Радионов.

Днес също не липсваха миряни, които влизат в църквата, за да целунат иконата и кръста. Същото се случи и вчера в храма „Александър Невски“ по време на неделна служба, събрала десетки вярващи. Патриарх Неофит обаче не взе участие в нея, а от Синода заявиха, че той спазва призива за социалната изолация.

Разговор с църквата предстои, заявиха от Оперативния щаб. „Все още не можем да насрочим такава среща. Може би ще помолим вицепремиера, например, Томислав Дончев или някой от другите вицепремиери да направи тази среща“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19: Вълна от дарения за болниците в България

За дистанция между вярващите в храма призоваха и различни епархии у нас. Каноните обаче не позволявали причастието да се взима от различни лъжици.

„Стоейки един до друг, блъскайки се хората в храма, неспазвайки дистанция един от друг, те ще се заразят много преди да дойде светото причастие. Практката е след като един се причисти, лъжичката да се избърше, след това се дава отново“, заяви митрополит Киприян.

Редица религиозни институции по света вече показаха солидарност с мерките на правителствата. Ватиканът в Рим ограничи богослуженията и затвори църквите. Гръцкото правителство взе решение за отмяна на богослуженията на всички вероизповедания. В Иран са спрени традиционните петъчни молитви.

„Тенденциите за затваряне на храмовете в страни, с хилядолетни традиции показва, че страхът е по-силен от вярата“, смята Йосиф.

В 20 часа тази вечер всички камбани в храмовете биха едновременно, а по същото време  патриарх Неофит отправи молитва за изцеление от заразата. Чacт oт вeрoизпoвeдaниятa у нac вече oтмeнихa oбщитe бoгocлужeния. Глaвнoтo мюфтийcтвo oтмeни пeтъчнaтa мoлитвa зa мюcюлмaнитe, a кaтoличecкaтa и прoтecтaнтcкaтa църквa oбявихa, чe щe прeдaвaт литургиите oнлaйн.

Ако се стигне до затваряне на храмовете за Великден, това ще е безпрецедентен случай в историята на православната ни църква.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП