Това стана ясно на брифинга на Оперативния щаб

201 са вече заразените с коронавирус у нас. За днешния ден бяха установени още 11 случая. Сред тях има и член на Столичния общински съвет. Във Facebook общинският съветник Ана Стойкова написа, че е дала положителна проба. Тя благодари на лекарите от ВМА и на всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус.

БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19: Вълна от дарения за болниците в България

На редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че вече има един случай в Дупница и два – в Пазарджик. Освен това положителни са се оказали пробите и на едно контактно лице в Добрич. Останалите новорегистрирани са в София.

Общо хоспитализираните пациенти са около 36. Критично болните са двама, те са в „Пирогов”.

Други осем болни, които бяха в по-тежко състояние, вече са по-добре.

България е поръчала 1 милион теста за COVID-19

 

Капацитетът за приемане на пациенти във ВМА и „Пирогов” обаче е изчерпан. Затова от Щаба ще направят предложение към здравния министър да издаде заповед всяка болница в България, независимо от вида на собствеността й, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус. Те трябва да са оборудвани с реанимационни легла.

Освен това можем да очакваме съдействие от китайски лекари, вече се водят разговори с посолството на Китай в София, обясни ген. Мутафчийски.

„Днес има 2 по-големи дарения, които искам да спомена. Това са Българската банка за развитие – 200 000 лева, както и Александровска болница е получила дарение от БЕХ също 200 000 лева”, заяви ген. Мутафчийски.

За да се спре разпространението на вируса у нас, през последните дни в няколко населени места беше въведен вечерен час.

„Това е решение на самите градоначалници и на областните щабове. Те знаят навиците на населението вътре и са си позволили да налагат такива мерки, които не излизат извън мерките на извънредното положение”, каза ген. Мутафчийски. „Нашите съграждани осъзнават какво се случва, улиците са почти пусти”.

Така мерките, взети от страната ни, категорично водят до успех, казва генерал Мутафчийски. Забелязали го и от чужбина.

"Заключението на Вирджиния показва, че България се справя добре. Те идентифицират 2 от 11 случая. Това означава, че те действат добре. Можем да прогнозираме, че епидемията ще премине бързо. Както виждате, ние взехме много адекватна мярка в Банско и тя е изключително ефективна", смята той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП