Само за "Александровска" различни компании и частни лица дадоха над 1 млн. лева

Продължава вълната от дарения за болници в България в подкрепа на борбата с коронавируса.

Само Университетската болница "Александровска" получи над 1 милион лева. Търговската верига „Фантастико” дари 200 000, мобилният оператор A1 - 220 000 лева, а ДСК и ДСК „Родина” добавят още 200 000. Също толкова са дарени и от Българския енергиен холдинг.

Депутатът Делян Пеевски е дарил още средства - този път за медикаменти и апаратура в размер на обща стойност 150 000 лева. Същата сума дава и фондация „Америка за България”. „Белла България” подпомага болницата със 100 000 лева.

Сред дарителите са и Александър Ангелов (50 000 лв.), Димитър Боев (37 000 лв.), Орлин Алексиев (29 000 лв) и Електроенергийният системен оператор (20 000 лв.).

Това далеч не са всички компании и частни лица, които са решили да помогнат на болниците.

Ето и пълния списък с дарителите:

В цялата страна продължават дарителските кампании за осигуряване на консумативи и защитни средства за болниците и медицинския персонал.

„В събота пристигна едно голямо дарение защитни облекла, а вчера дойде дарението от много голямо количество тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от г-н Пеевски, народен представител, и стойността му е 300 000 лева. Заявени са и много други физически лица, те ще ги купят и ще дарят предметите, но засега е около 800 000 лева”, обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Само за часове три жени с кампанията си „България за България" успяха да съберат 222 000 лв. за болница "Александровска". С парите ще бъдат закупени 15 респираторни апарата. Те бяха поръчани, след като бизнесменът Ивайло Пенчев обеща финансова помощ, но под условие. "Алекандровска" го отказа по морални съображения.

„Дарителите са над 1500. Застанаха зад каузата абсолютно всякакви хора и компании. Има дарения от 5 до 3000 евро. Като в кампанията се включиха и две големи, двама големи корпоративни дарители, всеки един от които купиха по един от респираторните апарати”, обясни организаторката на кампанията Кръстина Стефанова.

Консумативи и предпазни средства се даряват не само в София. В Пловдив бизнесменът Георги Гергов даде 300 000 лв. за изграждане на лаборатория.

„Същевременно, Панаирът ще направи изграждане в Колодрума да могат да се сепарират легла в този извънреден вариант, който се предвижда. И отделно сме приготвили две Палати, които са на разположение на града и на областта за приемане на пациенти”, заяви Гергов.

Депутатите от ГЕРБ пък дариха заплатите си или общо 100 000 лева. Тази сума ще бъде преведена по сметката на Министерство на здравеопазването.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП