Министърът на туризма е на мнение, че България би могла да има късен летен сезон

„На практика в момента туризмът не функционира. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Но няма как иначе в тази ситуация, защото най-важно е здравето. Това е цел номер 1 – да се овладее пандемията от коронавируса“, заяви в ефира на „Събуди се“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Бизнесът иска държавна финансова помощ за всички фирми със загуби от над 25%

 

 

По думите й, ако тази ситуация продължи повече от 2-3 месеца, ще има фалити на туроператори. „В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Сега работят само хотелите, и то в ограничен капацитет“, каза още Ангелкова.

Тя препоръча да се приеме предложението за ваучери, които могат да се използват до 24 месеца. Ще се предложи и туроператорите да могат да отложат връщането на парите за неосъществените екскурзии след 13 май.

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса

По думите й за периода декември – февруари има 9,5% ръст на туристите. „2020 г. се очертаваше да бъде една от най-успешните за българския туризъм, но това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия“, обясни министърът на туризма.

Ангелкова е на мнение, че ако се започне от юли и август, България би могла да има късен летен сезон.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП