В това село, хората са спестили на голяма част от съседите си - не само разходите за маските

Във врачанското село Руска Бела хората сами ушиха и раздадоха маски за многократна употреба на възрастните и безимотните. Материалите са дарени от местните жители, а трудът на жените, които са ги ушили е напълно безвъзмезден.

САМО ПO NOVA: Говори жената от Карнобат, излекувана от COVID-19

В това село, хората са спестили на голяма част от съседите си - не само разходите за маските, но и тези за път до Враца или Мездра.

„Идеята ми я подсказаха моите съселяни и най-вече колежката секретар – библиотекаря на читалището“, казва кметът на селото Владимир Пенчев.

„Кметът даде част от плата, още една жена даде плат. Ластиците бяха малко дефицитни. Който с каквото имаше, помогна“, разказва Силвия Митова – библиотекар в читалището.

522 са случаите на COVID-19 у нас, почина още един заразен (ВИДЕО)

Катюша е професионален шивач, но от години работи в друга сфера. Включила се в инициативата обаче с истински ентусиазъм и шила на домашната си шевна машина. „Зарязах всичко и започнахме да шием“, казва тя.

Виолета пък дълги години била шивачка и знаела, че може да бъде полезна. „Сега съм вече пенсионер вкъщи, ама помагам, колкото може. Даже искахме още, ако има да дават“, споделя тя.

Не могат да продължат обаче, защото свършили ластика и няма откъде да си го доставят. Имало и новатори, които направили маски даже от … кухненска хартия.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: Все повече дарители подпомагат борбата с COVID-19

Хората от селото твърдят, че сами се дисциплинират и си помагат срещу заплахата от коронавируса. А всички маски, които им останат ще бъдат дарени на хората от общинската служба за чистота в Мездра.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си