Те вече използват и заразата с коронавирус

"Ало" измамниците стават все по-изобретателни в лъжите, с които подмамват жертивите си. Те вече използват и заразата с коронавирус. По тази схема преди няколко дни успели да измъкнат 1600 лева от възрастна жителка на русенско село.

Коронавирусът влезе в схемата на „ало” мафията

73-годишната жена в живее в русенско село, но желае да остане анонимна, защото още не може да се отърси от шока, уплашена е и се срамува. Преди няколко дни на домашния си телефон получава обаждане от мним лекар. Той й съобщава, че брат й, който живее в САЩ, е заразен с коронавирус и спешно трябва да се съберат пари за скъпа инжекция. Възрастната жена повярвала, защото  и дали да разговаря с плачещ мъж, който в шока си оприличила на гласа на брат си. Той й казал, че трябва да му помогне.

Мобилно приложение ще предпазва абонатите от „ало” измамници (ВИДЕО)

Разговорът отново бил поет от “доктора”, който внимателно й обяснил  необходимостта от поставяне на втора животоспасяваща инжекция. Разговорите с “доктора” продължили повече от два часа, като той накарал жената да опакова 1600 лв. и да ги предаде на човек, който ще дойде до дома й с кола.  Така и направила жената - сложила сумата  в черна кесия и ги дала на човек, който с кола дошъл до дома й. На него трябвало да плати и още 60 лева за услугата .

По-късно възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измамници и то за втори път. Предишният път обаче съседка предотвратила измамата. Въпреки предупрежденията по медиите, уплашени хора се хващат на лъжите на измамниците, без да разсъждават много.

НОВА ИЗМАМА: Анонимни търговци продават тестове за COVID-19 в интернет (ВИДЕО)

"В момента схемата, която са приложили от няколко дни е - извършителите се представят като лекуващи лекари и казват, че близък на пострадалия е заболял с коронавирус,  за което са нужни крупна сума пари с цел да бъде излекуван", разкри криминалист.

"По никакъв начин да не дават пари, които се искат по телефон, и второ, по възможност, ако не могат да разпознаят кой ги търси, да прекъснат незабавно телефонните разговори, това са най-важните неща", съветва той.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Наталия Йорданова.