МВР и A1 пуснаха приложение, с което да предпазим близките си от подобни измами

Коронавирусът влезе в схемата на „ало” мафията. В полицията вече има няколко сигнала за опити за измами, свързани със заразата, но за щастие досега нито един не е успешен. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Златка Падинкова, началник сектор „Измами” в Главна дирекция „Наионална полиция”.

По данни на МВР коронавирусът е част от познатите схеми „болен роднина” и „полицейска операция”.

„Става въпрос за заразен с коронавирус. Ваш близък, да. Трябва да се плати, за да бъде настанен в инфекциозното”, предупреждава непознатият глас.

От МВР уверяват, че работят активно с мобилните оператори и с банковите институции по темата. Стартирала е и съвместна компания с един от мобилните оператори.

„Над 53 % е регистрираният спад в телефонните измами. И резултатът от това е именно съвместните ни действия както с прокуратурата, така и с мобилните оператори и с банките”.

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой заболели е 276 (ВИДЕО)

„Телефонните измамници са изключително креативни, използват актуални събития от нашето ежедневие, за да звучат по-достоверно”, обясни Падинкова.

Вече е разработено мобилно приложение, което позволява да се защитят до 5 номера на наши близки.

„Приложението филтрира входящите повиквания към нашите близки. Изготвя се списък от сигурни номера, а всички останали номера вече се водят несигурни. Те могат да бъдат наблюдавани от така наречения наблюдаващ номер”, обясни Падинкова.

Приложението е A1 Guard безплатно. 

NOVA Netinfo са медийни партньори на кампанията за защита на гражданите от телефонни измами, свързани с COVID-19. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП