Висшите магистрати водят тежки спорове и дебати

Скандалът със системата за случайно разпределение на делата влезе във ВСС. На заседанието си в четвъртък висшите магистрати водиха тежки спорове с часове. Те трябва да решат дали да приемат одита за работата на системата през последните пет години. Прокуратурата откри данни, че може да има пробив.

ВСС се е отказал от експерти от ТУ - София за софтуера за делата

Пленумът на ВСС се води онлайн и леките технически проблеми не попречиха на тежкия дебат.  Със 17 гласа "за" кадровиците решиха, че ще изслушат одиторите на закрито заседание. Няма да бъдат изслушвани компютърните специалисти на ВСС, нито фирмата "Смарт системс". За нея NOVA ви разказа, че е изработила системата за случайно разпределение на дела срещу 12 000 лева.

Гешев иска замразяване на заплатите на магистратите

Това, което скара кадровиците, е фактът, че те не успяха да се разберат дали този доклад трябва да бъде публикуван публично, преди да бъдат изслушани одиторите. Според част от членовете на ВСС (основно от прокурорската колегия) в документа има конфиденциална информация, свързана с търговските отношения. Главният прокурор Иван Гешев също взе отношение от кабинета си. Той заяви, че принципно е "за" да има публичност, но само когато се отстранят пропуските в системата.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък изрази мнение, че този доклад трябва да получи пълна публичност, защото общественото мнение е много по-важно от данните.