Това заяви министърът на културата Боил Банов

72 000 станаха безработните от началото на извънредното положение, а кабинетът прие нова мярка в опит да спаси културата. По една минимална заплата от бюджета ще получат 1200 свободни артисти.

"Държавните културни институти се обезпечиха до 6 месеца, за да нямат притеснения, когато подновят срещите си със зрителите. В свободния сектор, в който са заети художници, музиканти, актьори, ще се приложи за най-нуждаещите се следната мярка: за времето на извънредното положение и още един месец ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките", заяви министърът на културата Боил Банов.

Министерският съвет отпусна пари за заплатите на сценичните артисти

"Това е много важна подкрепа и грижа в настоящата тежка ситуация. Не е социална помощ“, посочи още Банов.

От парите ще могат да се възползват артистите, които са имали доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.  

Министърът на културата бе категоричен, че се разработват механизми и за времето след извънредното положение.

 

 

Народният театър излъчва цял месец онлайн безплатно откъси от постановки

До края на месеца процедурата ще бъде оформена и ще започне приемът на заявления.

„Очакваме около 1 200 души да бъдат подкрепени. Ние ще работим заедно с колегите от фонд „Култура", ще помогнем за създаване на документацията и регламента, по който средствата ще се разпределят“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Независимите артисти не са само тези, които зрителите познават от сцената и телевизионния екран, а много повече, категорична е певицата Люси Дяковска. „Не говорим за нас. Ние сме хора, които намираме начин да оцелеем. Това са артисти, които се виждат на други места на сцената, хора, които поддържат танцови и театрални школи, технически лица. Това е частният сектор, без който не може“, посочи още тя.

„Сега, когато стоим в стаите си - с филми, музика, книги, разбираме, че културата е това, което стои между нас и страховете ни, между нас и хаоса”, каза Георги Господинов.

Безработицата у нас продължава да расте

През последните дни редица известни писатели, актьори и режисьори призоваваха държавата да помогне на всички свои артисти, а не само на щатните.

„Искам да изразя своята солидарност с колегите си от независимия културен сектор в България - с всички, поели рисковете на свободната професия”, допълни Явор Гърдев

„Колегите, които са на щат плащат голяма цена в друго време. Когато ние можем да отидем да поснимаме някъде – в някоя реклама, филм, те не могат да си позволят това”, посочи Даниел Ангелов.

До края на месеца процедурата ще бъде оформена и ще започне приемът на заявления.

Глобиха министъра на културата, пушил на работното си място

За независимите артисти с по-високи доходи министърът на културата препоръча да се възползват от варианта за теглене на безлихвен кредит.

„Това е много силен инструмент. Имам чувството, че хората не го разбират. Става дума за 1 500 лева на месец. Реално след 5-6 години, когато трябва да се връщат тези пари, стойността им ще бъде много по-малка“, обясни Банов. А обещанието е след кризата бюджетите за проекти в сферата на културата да бъдат увеличени драстично.

 

Министърът на културата коментира и наложената му глоба за пушене по време на онлайн заседание на кабинета. "Извинявам се на обществото. Това не е правилно", каза той. И добави, че днес ще му бъде връчен актът на Столичната РЗИ. "Кога ще го платя, ще видя. Малко ми дойде в повече. И заплати няма... Ще видя какви са законовите срокове за плащане", коментира министърът на културата.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП