Строежът е законен, но общински съветници и еколози твърдят, че изсичането на гората е нелегално

Докато страната е в извънредно положение, край Царево се строи интензивно. 23 еднофамилни къщички, застроени на метри от морето, се оказват законни. Общински съветници и еколози обаче твърдят, че изсичането на гората е нелегално.

За изсичането на боровите насаждения и заливането с бетон сигализираха еколози още през януари миналата година. За срок от две години на мястото трябва да бъде изградено малко селище с 23 еднофамилни къщички. Оказа се обаче, че инвеститорът притежава разрешително както от Регионалната инспекция по околна среда, така и от Инспекцията по строителен контрол. Според общински съветници обаче строителното разрешително било старо и не отговаряло на новите нормативни уредби.

Дават на концесия Малкия плаж в Лозенец

„Трябва да има комуникации, които са с акт 16, и то - законни комуникации. Такива няма, защото няма общ усторйствен план в района и няма как канализацията да има документи“, заяви общинският съветник Емил Пейчев.

„По чисто административен път има „вратички“. Има начини това да стане законно. По-важното и по-ценното за тази гора е, че се намира на първа линия покрай морето“, смята лесовъдът инж. Владимир Димитров.

Според еколози, въпреки всички уредени разрешителни за изграждането на комплекса, той е в противорачие със закона за устройството на черноморското крайбрежие.

СПОРОВЕ ЗА ПЛАЖОВЕТЕ: Концесиите - отново в ръцете на Министерството на туризма

„Регионалната инспекция е преценила, че няма нужда от доклад по оценка на въздействието на околната среда, но това окето на нас ни прави впечетлеие и всъщност основният проблем е, че няма екологична оценка“, посочва екологът Радостина Ценова.

Според наредба в Община Царево, за всяко отсечено дърво нарушителят може да бъде глобен 500 лева. Това разгневи допълнително общинските съветници.

„На моето заитване колко дървета са отсечени и колко е глобата, той ми отговори, че са 56 броя. По моя преценка дърветата са около 300 броя. Аз няма да се спра дотук и ще подам сигнал до главния прокурор“, каза Емил Пейчев.

В документацията на инвеститора пък било упоменато, че той ще се погрижи да озелени и залеси част от изсечените дървета. Кметът на Царево Георги Лапчев не бе открит за коментар.

Коментар заради спазване на карантината отказаха и от Регионалната дирекция по горите. А строителните работи ще приключат до октомври, когато над къмпинг „Арапя“ вместо гора ще има напълно нов комплекс.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.