По време на пандемия, домът може да се окаже най-несигурното място

"Моят дом е моята крепост!” И ако крепостта може да осигури по-надеждна защита от вируса по време на пандемия, то друг вирус - този на домашния насилник, вилнее с още по-страшна сила у дома - несигурно място за милиони жени и деца по света.

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

Но има хора, които ще ви помогнат. Просто вдигнете телефона и срещу вас ще има някой, който да ви изслуша. Канадският премиер Джъстин Трюдо е един от първите държавни ръководители, който подаде ръка на жертвите на домашно насилие в страната си.

Правителството на Канада отпуска финансова помощ от 145 милиона долара за справяне с големия брой на посегателства в страната. Ще бъдат изградени близо 600 центрове за временно настаняване на жени пострадали от домашно насилие, от началото на здравната криза.

Как да се справим със семейните конфликти по време на изолацията

И Франция, подобно на Канада, поема отговорност към гражданите си, жертва на насилие вкъщи. Само за седмица, броят на полицейските служители отзовали се на сигнали по домовете в Париж и региона се е увеличил с 36 процента.

“Наш приоритет е да се справим с този проблем и обещавам да стигнем далече. Затова, дадох правомощия на полицейските служители да се обаждат персонално на всяка жена, изложена на риск, дори тя да не е подала сигнал, защото не желае или се страхува. Такъв е случаят с жена от Амиен, чийто съпруг- насилник, беше арестуван, след като наши служители предприеха действия, предизвикани от проведен телефонен разговор", заяви министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер.

Отвориха телефонна линия за жертвите на домашно насилие

“МАСКА 19” ! По примера на Испания, с това кодово название, всяка жертва на домашно насилие във Франция може да сигнализира за проблем в най-близката аптека. От тази услуга вече се възползва млада жена от Нанси, чийто насилник е в ареста, след подаден сигнал към полицията от фармацевти.

"С кодовото име "МАСКА 19" всяка жена или жертва на домашно насилие, ще може за потърси помощ при нас, дори в момента на подаване на сигнала да се намира в аптеката заедно със своя насилник", споделя фармацевт.

И в България, подобно на много страни по света, изолацията отключва повече агресия вкъщи. По официални данни на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари.

ООН: Карантината повишава опасността от домашно насилие

На телефона на „Пирогов”, 0700 40 150 специалисти ще изслушват и консултират денонощно жертви на домашно насилие. Помощ предлагат и от фондация Анимус.

‘’Новото, което сме създали е възможност за жените да се обръщат писменно. Това е имейл, на който може да пишете, разказвате своите истории и да получите подкрепа и съвети, от които имате нужда’’, обясни Надежда Стойчева – директор на фондация „Асоциация Анимус“

И не забравяйте - домашното посегателство е престъпление, а вие нямате вина за това!

Репортер: Петя Желева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.