Пеевски дари 1 000 бързи теста

От днес започва масово тестване на близо 2 000 жители на старозагорското село Паничерево, което вече е под карантина. В селото има шест случая на COVID-19. Във вторник там беше заловен пациент на Университетската болница в Стара Загора, дал положителна проба за коронавирус. Малко по-късно беше открит и поставен под наблюдение таксиметровият шофьор, откарал заразения до родното му село. Заболелият пък беше върбат обратно в лечебното заведение.

Беглецът е заплашен от присъда до 5 години лишаване от свобода и солена глоба между 10 000 и 50 000 лева.

Блокадата ще продължи две седмици, както беше и в Банско. В селото ще работят само здравната служба и хранителните магазини. Хората ще могат да излизат единствено, за да си набавят храна.

Поставят село Паничерево под 14-дневна карантина (ВИДЕО+СНИМКИ)

 Пациент, изследван за COVID-19, избяга от болницата в Стара Загора

„В момента обстановката е спокойна. От начало хората бяха стресирани, но сега нещата се поуспокоиха. Жителите разбраха, че мерките са необходими, за да можем да се справим със ситуацията“, заяви кметът на село Паничерево Атанас Граматиков.

 

„Направена е организация в община Гурково. Фирмите, които зареждат хранителни продукти са уведомени. Те ще идват до пункта и ще оставят продуктите на собствениците на магазините, а те пък ще ги пренасят в селото. Няма да има никакво влизане и излизане на граждани“, каза  Мариан Цонев – кмет на община Гурково.

В Паничерево няма аптека, затова ще се доставят и лекарства. "Рецептурните книжки и рецептите ще бъдат вземани от хората, оставени до пункта. Щес е купуват от аптеките, после пак обратно до пункта, дезинфекция и ще им се доставят", обясни кметът на Паничерево Атанас Граматиков.

 

Той обясни, че има създадена организация и за донасяне на здравни книжки и рецепти. „Имаме общински съветници в селото, които заедно с кмета, ще носят заявките до бариерата и оттам ще ги вземат хора, които ще ходят до аптеки и ще зареждат“, посочи още Цонев.

Под карантина вече е и таксиметровия шофьор, докарал избягалият с ковид 19 жител на Паничерево.  Взети са мерки подобни случаи да не се повтарят в болниците.

„Явно трябва да се вземат мерки за по-сериозно охраняване. Грешката е, че са оставили ключовете на вратата от вътрешната страна. Казали сме подобни неща да се проследяват“, заяви Венцислав Мутафчийски.

 

 

Паничерево бе определено от Националния щаб, като огнище на зараза от коронавирус. Всички жители, близо 2 000 ще бъдат тествани. 

„Благодаря и на премиера, на г-н Мутафчийски, както и на Младен Маринов за това, че реагираха на време и то с грижа за гражданите и че наистина създадоха добра организация. Благодаря и на г-н Делян Пеевски, който още във вчерашния ден дари 1 000 бързи теста за жителите на Паничерево“, заяви депутатът от ДПС Халил Летифов.

„Разговаряхме с РЗИ, трябва да се осигурят медицински лица, които да осъществяват тестването. Надяваме си днес това да се случи“, посочи още той.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП