Поставят село Паничерево под 14-дневна карантина

Пациент, който е изследван за коронавирус, е избягал тази сутрин от болницата в Стара Загора. Мъжът се прибрал с такси до родното си село Паничерево. Това потвърди пред NOVA кметът на селото Атанас Граматиков.

Как медицинска сестра се излекува от коронавирус в домашни условия?

Общо 5 са случаите на болни от COVID-19 в Паничерево. Избягалият  62 годишен мъж бил приет с двустранна бронхопневмония, температура и кашлица в Инфекциозното отделение в Стара Загора преди 3 дни в стабилно състояние. Той е и диабетик и страда от белодробна болест. Тази сутрин малко след 7:30 персонала установил, че го няма.

,,През нощта той е бил на мястото си. Сутринта сестрата му е направила манипулация в 6 часа и след това по време на визитация, което се случва около 9 часа е установено, че пациентът не е в стаята”, обясни проф. Лилия Пекова, началник на Инфекциозното отделение.

Болният избягал през амбулаторията. Той е един от петимата жители на селото, които са били контактни на доказано заразен пациент. Полиция е издирила мъжа в ромския квартал на Паничерево, а линейка го е върнала обратно в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”.

,,Той има семейство - жена и три внучета, които живеят заедно. Има ниска здравна култура и никаква социална ангажираност у тия хора”, заяви кметът на селото Атанас Граматиков.

Издирен е и таксиметровият шофьор, който го е превозил. Избягалият може да получи глоба да 50 хиляди лева и 5 години затвор.

Информация: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!