Пазарите отново са отворени

Стотици килограми непродадена продукция в Благоевград - това е резултатът от затварянето на пазарите преди Великден. Местните производители останаха цяла седмица без възможност да предлагат плодовете и зеленчуците си, защото последният пазарен ден в града беше миналата сряда, а в традиционния - събота, тържището остана затворено.

Пазарите и цветните борси в страната отново отварят врати

Тържището вече работи, но производителите разказват, че им се е наложило да изхвърлят част от продукцията си. Някои от тях произвеждат по-ранна продукция, като именно нея не успели да продадат. Въпреки това отбелязват, че те не са големи производители и загубите, които търпят, ще бъдат по-малки.

„Хвърлям яйца всеки ден от началото на извънредното положение. Изкарвам 50 лв., а унищожавам продукция за 150 лв.“, споделя производител.

Представители на Община Благоевград обясняват, че движението на територията на пазара се осъществява еднопосочно. Хора без маски не се допускат около сергиите. От общината са готови да предоставят маски на хората, които идват на пазара без предпазни средства.

Според производителите правителството е допуснало грешка със затварянето на всички пазари в страната, защото струпвания на хора е имало само на тържищата в София. В провинцията всички мерки стриктно се спазвали.

ЗАРАДИ ЗАТВОРЕНИТЕ ПАЗАРИ: Производители са притеснени, че не могат да продадат продукцията си

Други продавачи смятат, че организацията на работния процес е била много добра и преди празниците. „Не виждам защо прекратиха работата ни, организацията е идеална. Условията в големите магазини са по-опасни“, смятат те.

Производителите са на мнение, че щом се спазват всички мерки за безопасност пазарите не трябва да бъдат затваряни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!