Председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел отправя призив към тях

Европа гледа към постепенното облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19. В четвъртък следобед лидерите на Съюза започват виртуална среща, за да търсят общо решение на кризата.

Борисов към Кристин Лагард: Суаповата линия е голяма подкрепа за България

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова да се върви към постепенно отпадане на карантината, а Европейският фонд за възстановяване да бъде създаден колкото е възможно по-бързо.

Преди срещата германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че пандемията е предизвикателство за демокрацията и че сме в самото начало на кризата. Гражданите са започнали да подценяват заплахата, след като някои ограничения са били премахнати. Пред Бундестага Меркел допълни, че ще трябва да живеем с вируса още дълго време.

Пред NOVA българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че разхлабване на мерките в Европа може да има само при научни данни, доказващи, че опасността е намаляла.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.