Външният министър с коментар относно кризата

Разхлабване на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Европа – само при научни данни, доказващи, че опасността е намаляла. Така в ефира на „Здравей, България“ външният ни министър Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

Екатерина Захариева представляваше България днес на заседанието на Съвета по външните работи, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. когато дойде време за излизане от кризата с коронавируса, страните от ЕС трябва постепенно и координирано да започнат да отменят ограничителните мерки, за да бъде избегнат рискът от пренасяне на заразата от една държава в друга. 1205 наши сънародници са заявили желание да се приберат у нас.

"Влизането в кризата не беше много координирано. Но това е нормално. Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано. Много е важно илизането да е основано на научни данни, подчерта министър Захариева.

„Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да не се получи обратният ефект". Така Екатерина Захариева коментира възможната отмяна на ограниченията, въведени заради пандемията.

Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19

На въпроса могат ли да разчитат държавите членки на подкрепа от ЕС, министърът на външните работи обясни: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата".

Захариева: Кризата с коронавируса трябва да ни научи да си помагаме

Външният ни министър коментира и кандидатстването ни за чакалнята на еврозоната.„Българското правителство работи целенасочено за това. Трябваше ли да дойде такава криза, за да се убедим, че е по-добре да сме в еврозоната?", пита Захариева. 

„Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи е отменено засега", заключи министърът на външните работи. 

Захариева предупреди да не се пътува до Турция за Рамазан.

"Външно министерство от февруари призовава да не се пътува. И да се тръгва само при нужда. Ако си мислят, че ще се приберат и ще могат да се разхождат, това няма да се случи. Контролът е изключително стриктен. В Турция е същото. Самата Турция дали ще ги приеме? Те имат карантина, която по моя информация преминава в изолирани места, а не в домовете", обясни Захариева.

МВнР: Има българин сред отвлечените край Бенин моряци

Целия коментар гледайте във видеото