Това стана при мащабна спецакция в София

Нападателите, пребили журналиста Слави Ангелов пред дома му на 17 март, са задържани при мащабна спецакция в София. Тя започна в четвъртък под надзора на Специализираната прокуратура. Арестувани са 7 души. Групата се е занимавала с побои. Претърсени са множество апартаменти и коли в София.

Пребиха разследващия журналист Слави Ангелов (ВИДЕО)

По информация на NOVA зад решетките са и тримата нападатели на Слави Ангелов. Те принадлежат към една от най-агресивните фракции на голям столичен футболен отбор. Единият е задържан в къща на ул. „Черковна” в София, на метри от дома на журналиста. Тежковъоръжени полицаи от групата за задържане на МВР охраняваха сградата, докато вървяха обиските. На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев, както и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Дали сред задържаните са поръчителите на побоя не е ясно. 

 

„Това, което мога да кажа, е, че се извършват действия под надзора на Спецпрокуратурата, съвместно с колегите от СДВР за група, занимаваща се със силови действия, включително и нанасяне на телесни повреди. Мога да потвърдя, че един от случаите, който се разследва, касае журналиста Слави Ангелов. Извършват се активни действия по разследването - претърсване на леки автомобили и множество адреси", каза Гешев. 

 

"Случилото се с вашия колега е атентат срещу държавата. Не е пресилено да се каже. Винаги е било приоритет, дори и във времена на извънредно положение за органите на реда. Живеем в правова държава и посегателствата над журналисти и обикновени граждани не може да се случват", категоричен бе Гешев.

Слави Ангелов: Един ден ще знам кой и защо организира нападението срещу мен

По неофициална информация при претърсванията са открити мобилни телефони. Разследващите ще проверяват дали с някой от тях не е записан побоя над журналиста.

Дни след като бе изписан от болницата, Слави Ангелов за пръв път говори пред NOVA.

„Първото нещо, което си спомням след това, е , може би, това е бил някакъв момент, в който тези хора се оттеглят. Споменът ми е, че един от тях ме снима с телефон. Знам, че са били трима души. Знам, че този, който ме удря пръв, той ме е блъскал по лицето през цялото време, тъй като това си е поръчка и там е казано, че трябва да му счупите еди какво си. А другите двама са ме били с метални пръти по краката”, разказа тогава Слави Ангелов.

Той предполага, че някое от разследванията му стои в основата на бруталното престъпление. Кое конкретно обаче тепърва предстои да се разбере.

 

В рамките на утрешния ден, след обобщаване на доказателствата, прокурори ще преценят кои ще бъдат привлечени като обвиняеми и за какви престъпления. Както и какви мерки ще им бъдат определени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.