Двамата плавали в океана дълго време

Двойка, плавала по света почти месец, нямала представа за мащаба на пандемията от коронавирус.

Когато на 28 февруари Елена Манигети и Райън Осбърн тръгнали от Лансароте, за да прекосят Атлантическия океан до карибския остров Бекия, те помолили семействата си да не им изпращат никакви лоши новини. Към този момент огнището на Covid-19 беше предимно ограничено до Китай, а Световната здравна организация все още не го беше обявила за глобална пандемия.

Първият човек, известен със заразяване с новия коронавирус в Обединеното кралство - мъж от Съри, който не е бил в чужбина - беше диагностициран същия ден, а първата смърт във Великобритания настъпи почти месец по-късно.

Двойката нямала интернет сигнал, докато плавала на 3 000 морски мили през океана и разчитала на шепа хора, които им изпращали информация за времето и границите чрез сателитен телефон за 25-те дни, през които били в морето.

НА МОРЕ В ЧУЖБИНА: Турция също спасява сезона, обособява зони без COVID-19

Но на 25 март, само на няколко часа път от Бекия те успели да получат сигнал на телефоните си и били смаяни да научат, че вирус е обхванал целия свят.

Манигети, която е родом от Бергамо, Ломбардия, италианската провинция, най-силно засегната от коронавируса, каза: „Прочетох за това онлайн и веднага се свързах със семейството си, за да попитам дали някой се е заразил с вируса. Всички те са в безопасност, въпреки че няколко приятели на семейството са починали. Беше много емоционално за мен."

Тя добави: „Бяхме в тотален шок. Преди да тръгнем, новините съобщаваха, че вирусът е ограничен до Китай“.

Британец "изкачи" Еверест по стълбището на дома си (ВИДЕО)

Двойката, която плава по света от три години, решила да напусне работа и да си купи лодка, след като не можела повече да си позволи къщата, в която живеела в Манчестър, и след като Манигети два пъти се борила с рака. Те тръгнали от Фолмът, в Корнуол, със своята 11-метрова плавателна лодка през март 2017 г. и досега са посетили девет държави, покривайки повече от 6 000 морски мили. Двойката вече е безопасно закотвена в Бекиа, докато пандемията премине и могат да продължат напред.

„Просто ще седим заедно и ще чакаме. Никой не знае кога ще приключи тази пандемия“, каза Манигети. „Чувстваме се изключителни късметлии, че сме тук и сме много благодарни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!