Коментар от Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на Софийския университет

Стопанският факултет на Софийския университет излезе с анализ за икономическите последствия от кризата и мерките за борба с COVID-19. В анализа се казва, че настоящата криза ще е по-различна от това, което сме виждали.  

„Тази криза вече е различна. Обикновено при кризите е имало или ефект върху търсенето, или – върху предлагането. По-често е върху предлагането. Такава беше и предходната криза. Сега имаме феноменална ситуация, при която има ефект и върху двете – и върху търсенето, и върху предлагането. Много е трудно да се прави аналогия с предходните кризи”, заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на Софийския университет.

В анализа си специалистите открояват три фази, през които ще мине кризата. В момента сме в първата, при която има ограничаване на икономически дейности.

„Втората фаза е борбата с вируса на база на доказани ваксини и лекарства и постепенно отпускане на рестрикциите. Третата най-важна фаза е подготовката за бъдещето”, обясни Караиванов. И допълни, че е много важно да се подготвим за бъдещето.

Той обясни още, че в българската икономика има над 346 000 предприятия. Около 30% от цялата работна сила са заети в най-малките.

„Първите шокове, които виждаме,  са в туризма - зимният сезон беше прекратен предсрочно, летният може да се забави, огромен риск е дали изобщо ще се случи”, коментира Караиванов.

„Има страхотен спад в транспортния сектор. Между 30 и 40% е спадът при транспорта на стоки и товари през границите. Във вътрешния транспорт има спад също. Таксиметровите компании очакват спадове, при тях могат да стигнат до 80-90%”, каза Караиванов. „Прогнозите са безработицата да стигне между 6 и 12%, но това не са наши прогнози”, обясни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!