Това обяви Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще отпусне 7,5 милиарда евро за разработване на диагностични средства и лекарства за борба с коронавируса. Това беше обявено по време на видеобрифинг от ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише БГНЕС.

Как ще се справи икономиката след мерките за борба с COVID-19?

Лидерите на страните членки са постигнали съгласие да работят за създаването на Европейски фонд за възстановяване в помощ на икономиката на ЕС след пандемията с коронавируса. Това стана ясно по време на видеоконферентен Европейски съвет. Разговорът продължи близо 5 часа. 

173 млн. лева за малките фирми със спад от поне 20% в оборота (ВИДЕО)

27-те държавни и правителствени ръководители натовариха Европейската комисия да подготви план за излизане от кризата. Така на практика беше отложено взимането на решение за усилията в рамките на солидарността, за която настояват страните от Южна Европа.

Планът трябва да включва предложение за бюджет за периода от 2021 г. до 2027 г., както и фонд за подпомагане на икономиката след края на пандемията от коронавируса.

Европейската комисия потвърди, че общият бюджет ще трябва да бъде увеличен почти двойно.

„Сегашната оценка на нуждите показва, че ще е необходимо увеличение на тавана на собствените бюджетни приходи от 1,2 на 2 на сто от брутния национален доход“, заяви председателята на ЕК Урсула Фон Дер Лайен.

Френският президент Емаюел Макрон призна, че няма консенсус между страните членки за подпомагането на най-засегнатите от кризата страни и сектори.

„Единния пазар е едно цяло, един блок. И днес този общ пазар е от полза за някои държави или региони, тъй като създават продукти, които продават на други региони. Ако изоставим тези области, ако изоставим част от Европа, тогава цяла Европа ще падне“, заявии Макрон.

Евролидерите обсъждат постепенното падане на карантината (ОБЗОР)

Италия, Испания и Франция настояват за повече финансова солидарност на северните страни с тези от юга. Те обаче, особено Германия и Холандия, отказват да плащат за страни, които обвиняват в слаба бюджетна дисциплина в годините на растеж. Все пак германският канцлер Ангела Меркел обеща по-голямо участие на страната си в европейския бюджет за ограничен период.

„Искам да заявя много ясно, че такова решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да са добре за Германия, ако са добре и за Европа“, каза тя.

Меркел обаче отхвърли за пореден път обединяването на националните дългове или така наречените „корона облигации“. Нещо, за което настояват под различни форми Мадрид, Рим и Париж. Идеята е страните от Южна Европа е да се възползват от ниските лихви на северните съседи, за да се финансират след кризисния период. Дългосрочният бюджет трябва, по принцип да е одобрен до края на годината, на той продължава да разделя страните членки отново по линията север-юг.

Информация: Петя Желева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!