Ники Василковски участва в експеримент, за да предизвика волята си

Бихте ли издържали един час затворени на 3 квадратни метра? Репортерът на NOVA Ники Василковски предизвика волята си и се изолира в своята баня за 60 минути. За да преодолее психологическото напрежение, той потърси съветите и на известен астронавт, прекарал година в Космоса.

437 дни и 18 часа. Точно толкова е продължил най-дългият престой на човек в космически апарат. Руснакът Валери Поляков прекарва над 14 месеца на борда на пенсионираната вече орбитална станция “Мир”.

Докато са в Космоса, астронавтите днес живеят в Международната космическа станция. Общото пространство там е около 900 кубични метра, но само 1/3 от него е обитаемо. И все пак космическите мисии продължават месеци наред.

Булдог в изолация тъгува за приятелите си (СНИМКИ)

Репортерът на NOVA направи експеримент без научна стойност тук на Земята в баня. С малко математика излиза, че помещението е с площ от 3 квадратни метра и пространство от 9 кубични метра. Образно казано, това наподобява малък модул на Международната космическа станция. Затова Ники Василковски реши да прекара там час.

На пръв поглед 60 минути са нищожно малко време, но без контакт с никого и без възможност за движение, минутите се точат като часове.

„Говори с Ива“: Рени - за живота по време на изолация

„На финала на експеримента вече нямах търпение да вдишам свеж въздух на терасата. Колкото и лесно да ви изглежда, всъщност си е предизвикателство“, споделя Василковски.

Оцеляването в затворена среда е най-познато за астронавтите. Затова Ники седна с компютъра и се включви в онлайн разговор със Скот Кели, един от рекордьорите по престой в Космоса. Прекарал е 340 дни затворен в Международната космическа станция.

„Ако трябваше сега да избера дали да прекарам една година в Космоса, или една година карантина в апартамента си, категорично бих избрал апартамента. Много по-лесно е, вярвайте ми“, каза той.

СРЕЩУ СТРЕСА ОТ ПАНДЕМИЯТА: В Исландия прегръщат дървета (ВИДЕО)

В условията на пандемия се налага да си стоим вкъщи. Скот Кели препоръчва постоянен контакт с най-близките хора.

„Така по време на моя полет аз никога не останах самотен. Сега също съм под карантина вкъщи. И знаете ли, вчера се чух с Михаил Корниенко, с когото изкарахме толкова много време в Космоса. Беше невероятно и емоционално. Говорихме 45 минути. Знам, че има хора на планетата без технически ресурси за връзка, съчувствам им искрено. Но нека, който има възможност, да не губи контакт с близките си“, препоръчва Кели.

И още - ако нямате хоби, намерете си любимо занимание. Разпределяйте времето си по график, защото така часовете минават по-бързо. Колкото и детинско да звучи, направете си дневник и всеки ден описвайте емоции и преживявания.

„Имаме невероятната възможност да научим нещо, тъй като няма какво друго да правим. Имаме нужда от мислещи и образовани хора. Не само сега по време на пандемията, но и за в бъдеще“, каза астронавтът.

Как се справя Фики Стораро с негативизма и социалната изолация? (ВИДЕО+СНИМКИ)

От изолацията си на 400 километра от Земята Скот Кели е наследил навика да почиства всичко около себе си.

„Приемам дома си като модул от станцията. Лошото остана навън, ние сме в безопасност вътре. Всеки уикенд, както правехме и в Космоса, дезинфекцирам всичко вкъщи, до което съм докосвал ръцете си“, споделя Кели.

Посланието му към света в тежките времена на изолация е да спазваме правилата и да сме единни.

„Всички заедно в момента имаме една обща мисия. Преминаваме през нещо сложно и безпрецедентно. Последствията, ако не спазваме правилата, могат да са фатални. Така че приемете борбата с пандемията като наша обща цел“, апелира Скот.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот