Атанас Вутов работи на свободна практика към различни хотели, а заради кризата с коронавируса започва да помага и в частна клиника

В Германия започнаха да разхлабват мерките срещу коронавируса. Завръщането към живот в страната на дисциплината, стана възможно и с помощта на доброволци като българина Атанас Вутов. Той се зае да готви за лекарите и пациентите в Мюнхен.

Атанас Вутов е на 31 години. Роден е в София, но последните 6 години от живота си прекарва основно в Германия. Доскоро е бил е главен готвач на футболния отбор "Байерн Мюнхен". Днес работи на свободна практика към различни хотели, а заради кризата с коронавируса започва да помага в една частна клиника, като приготвя храна и за лекари, и за пациенти.

1234 с COVID-19 у нас, излекуван е мъж след 38 дни интубация (ВИДЕО)

"В клиниката изцяло работим неща, които предварително са подадени на заявка, тъй като всеки един пациент, който е при нас, има различна диета, която спазва, тъй като е дневна специална клиника. Нашата клиника има обособена друга част в друг район на Мюнхен – Швабинг,  изцяло карантинна клиника и се грижат само и единствено за коронавирус. Там още не съм ходил, но всичко е много строго. Всеки, който влиза вътре, излиза е с костюми, минава през специална дезинфекция и режима на яденето е много строг.", разказва Атанас.

Вутов успява да се прибере от България в Германия два дни преди да затворят границите. Моля го да направи паралел между двете държави.

"Няма как да сравняваме България с други западни държави, тъй като България е с население от 6-7 милиона, а в Германия - с 80 милиона. Болниците и институтите са много пвече, затова много голяма част от мерките са много по-различни, отколкото в България. А и знаете, че на българина, когато му се отхлабят малко или много ластиците, почва много да си позволява", казва Вутов.

ГОТВАЧИТЕ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА: Топ кулинари водят онлайн курсове (ВИДЕО)

За разлика от България, в Германия паркирането е платено, маските не са задължителни, а разходките в парковете са позволени. Но пак при определени условия: "Мерките в парковете са горе-долу прилични. Полицията контролира това да не се събираме повече от 3-4 човека ,да се спазва дистанция. Събират се по 3-4 заедно, на групички или карат колела много близко едно до друго. Имат право, тъй като в Германия е позволено тези хора, които живеят практически заедно, да излизат и заедно, тъй като споделят едно общо жилище", обяснява Атанас.

Вутов и приятелката му правят разходки в парка при всяка възможност. Особено, след като плановете им за ваканция в Кипър за рождените им дни са се провалили. На път са да "изгорят" и билетите за Лондон, които купили още през януари. За да компенсират, си правят кулинарни вечери и предизвикателства. А на Великденската трапеза сложили хубава свежа салата с ягодов дресинг, яйца, козунак и мързеливо пиле.

Ето и рецептата на шеф Вутов за мързеливо пиле:

Взимате картофи, моркови, лук, режете ги на съвсем нормални, прилично едри парченца. Нареждате всичко това в една тава, съвсем малко зехтин, сол, черен пипер, ако имате кимион, го обърквате. И малко чесънче може да си нарежете. Слагате едно пилешко бутче отгоре. Ако имате бира, можете да сложите бирата в пилето, съвсем малко водичка и бульонче, на 180 градуса за 45 минути да къкри и е готово.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!