Тази вечер в 19 часа започва и първият по рода си класически концерт по време на изолация, достъпен онлайн за всички

В изолация, но с личен концент – от това могат да се възползват всички лекари, лекуващи пациенти с COVID-19, както и самите пациенти. Необходимо е да се свържат с инициативата „Една таблетка музика“ и ще получат напълно безплатно по телефона или онлайн изпълнение на живо. Тази вечер в 19 часа започва и първият по рода си класически концерт по време на изолация, достъпен онлайн за всички.

„Това не е просто професия, това е призвание. Това е нещо, без което не мога“, казва Надежда Цанова. Тя е започнала да свири, когато била на 5, а днес е концертиращ пианист в България и по света.

1234 с COVID-19 у нас, излекуван е мъж след 38 дни интубация (ВИДЕО)

„Музиката е един международен език, който няма нужда от превод“, коментира Росен Идеалов. Той е музикант, който свири на кларинет. Преподавател е в Националното музикално училище и в Националната музикална академия.

„Това, което се опитваме да правим ние, музикантите и хората на изкуството е да дарим малко радост и емоция“, споделя Франческа Формизано. С майка българка и баща италианец, тя е родена в Бургас. От 7 години обаче, живее в Италия и е първо чело в оркестъра на римската опера.

Жадни за сцена и богати на музика, Надежда, Росен и Франческа,  са трима от над тридесет класически музиканти, които от началото на април хранят душите на най-нуждаещите се в момента - лекари и болни в изолация.

Българин готви за лекари и пациенти в Мюнхен

„Инициативата „Една таблетка музика" представлява музикално изпълнение на живо, което човек може да поръча. Има участници от оркестъра на Софийската опера, от Радиото, от Филхармонията, има изключително силно международно участие“, коментира музикотерапевтът Цветина Панайотова.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!