Агенцията ревизира перспективата на стабилна

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings ревизира перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута от "положителна" на "стабилна" и потвърди "BBB" рейтинга на България.

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Рейтинговата агенция ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на България за 2020 г., от 3,2 % на минус 5,1 %, отразявайки влиянието на коронавируса върху икономическата активност в страната.

През 2021 г. растежът ще се възстанови до 4,2 %, като потреблението и инвестициите ще отчетат съществено нарастване. Приносът на нетния износ към икономическия растеж ще остане малък поради силното вътрешно търсене.

Борисов: България върви добре по всички критерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Fitch Ratings" очаква бюджетното салдо за 2020 г. да се влоши заради икономическия спад и фискалните стимули в отговор на пандемията. Правителството е заложило значителни средства за подпомагане на икономиката, включително и с мярката за подкрепа на работодателите за запазването на работни места, както и инвестиции в здравеопазването.

От рейтинговата агенция очакват правителствения дълг да се увеличи с 8,1% спрямо 2019 г. , като имат предвид необходимостта от допълнително финансиране на страната през 2020 г. В същото време се очаква благоразумната фискална политика с устойчиво управление на дълга да продължи.

Без промяна в кредитния рейтинг на България

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочен напредък в процеса на присъединяване към еврозоната, подобряване на потенциала за растеж на икономиката, стабилно подобрение във външните баланси и фискалната позиция.

До понижение на рейтинга мога да доведат фактори като изведено продължително нарастване в публичния дълг предизвикано от фискално разхлабване, появата на външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.