Те са арестувани на 30 август 2019 година при спецакция на полицията и Специализираната прокуратура

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд  обвинителен акт срещу 8 души за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на български граждани от територията на  Румъния, за която NOVA разказа в поредица от репортажи. 

Мащабна акция срещу "ало" измамници в Левски, има арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Членовете ѝ бяха задържани на 30 август 2019 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура в град Левски. В хода на разследването е установено, че групата е била създадена през януари 2018 г. от Димитър Серафимов, по прякор Келеша, и неговия син - Васил. Те са имали и предишни присъди за телефонни измами. Според прокуратурата двамата привлекли роднини и приятели в нея. На всеки от тях възложили определени функции според уменията им. Основна роля имали т.нар. „въртачи“ или „ревачи“, способни да въвеждат в заблуждение възрастни хора, поставяйки  ги в различни измамни сценарии и убеждавайки ги  да дадат на измамниците всичките си пари и ценности. Други пък били в ролята на куриери или мулета, които Серафимов и синът му набирали чрез обяви в интернет за продажба и търсене на коли.

След разследване на NOVA: Двама телефонни измамници остава в ареста

Трети отговаряли за контролиране на мулетата. Дейността на „въртачите“ била изнесена в Румъния и били използвани телефони и  SIM карти на румънски мобилни  оператори. Финансирането на участниците зад граница осигурявал Димитър Серафимов.Той организирал транспорта и настаняването  им в хостели и апартаменти в Румъния, твърдят още от държавното обвинение.

Най-честата и успешна схема за измама включвала обаждане от „лекар“ за пострадал близък и необходимост от средства за лечението му. Следвал  разговор със „служител на МВР“, който предупреждавал потенциалната жертва, че е обект на телефонна измама и трябва да съдейства на полицията за залавяне на престъпниите - като предаде исканите от  измамниците средства, които впоследствие ще бъдат върнати. Обектите на измама получавали указания кога и къде да оставят парите.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Екип на NOVA откри тайник на „ало” измамници в Румъния (ВИДЕО)

За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от  София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лева, твърдят още от прокуратурата. Шестима от предадените на съд участници в престъпната група до момента са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е под домашен арест и един с гаранция в пари от 10 000 лв.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.