Това съобщиха от Националния оперативен щаб

1399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в област София и 9 в област Видин. Лабораториите продължават да работят.

Ген. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи

287 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 39 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 28 април: 697 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 702 на жени.

Към 28 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 42; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 82; Враца – 3; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 63; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 11; Плевен – 125; Пловдив – 50; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 42; Смолян – 33; София – 694; Стара Загора – 36; Хасково – 16; Шумен – 4, Ямбол – 9.

150 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58.

На фона на тенденцията за повишаване на броя заразени, постепенно се разхлабват мерките в огнищата на зараза. От полунощ тази вечер се вдига карантината над село Паничерево. А от снощи вече няма КПП-та и около софийските квартали „Филиповци“ и „Факултета“. Жители им посрещнаха разхлабването на мерките като повод за празнуване.

„Слава богу, благодарим на Господа и на правителството, че ни освободиха. Ние искаме да сме свободни“, казва Ани.

„Всичко зависи от хората. Как се пазят, мият ли си ръцете,използват ли маски“, казват жители на квартала.

Премахнаха КПП-тата на кварталите "Факултета" и "Филиповци"

От Националния щаб уточниха, че от 16 до 24 април са направени 1000 теста в двата квартала. 17 са положителните проби. Смъртните случаи – шест.

„Защо решихме да отменим частичните органичителни мерки? Вследствие на данните за заболелите, които получихме, се установи, че те са съсредоточени в огнища, в които ние вече сме взели противоепидемични мерки , т.е. те са вече карантинирани“, обясни Д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ – София.

Той допълни, че ако се наложи мерките в махалите отново ще бъдат затегнати и подчертава, че тези частични ограничения не отменят противоепидемичните такива. Дори и без КПП-та засиленото полицейско присъствие остава.

Разхлабване на мерките от тази вечер в полунощ ще има и в село Паничерево. „По същия начин ситуацията показва, че нямаме основания да продължим карантината и тя ще бъде вдигната“, заяви доц. Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

От щаба, обаче остават на позицията си, че по-голямата свобода носи рискове. „Тенденцията е възходяща. И заради това съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на евентуалните рискове“, обясни проф. Мутафчийски.

И все пак, след първия ден на отварянето на парковете, не видяха големи проблеми. „Съвсем добре е създадена организацията, която съществено намалява рисковете от такава мярка. Ако продължи в същия вид, не виждам причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще“, допълва той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!