Медиците се оплакват, че са с вързани ръце по отношение на ваксинациите на по-големите деца

Лични лекари сигнализират за проблеми със задължителните имунизации. Заповедта за тяхното възобновяване беше издадена преди седмица, но се оказа, че в нея има пропуски и неясноти. Медиците се оплакват, че са с вързани ръце по отношение на ваксинациите на по-големите деца, както и че не могат да обърнат внимание на възрастните си пациенти.

Политолог: Облекчаването на мерките е заради нарастващата съпротива на хората

Натоварен беше днешния работен ден за десетки общопрактикуващи лекари в цялата страна. Причината е, че имунизациите са разрешени само вторник и четвъртък, а списъциите с малки пациенти, които чакат за ваксина, са дълги. Освен това имунизациите трябва да се правят при засилени мерки за безопасност. В столичната 17-та поликлиника например има обособен коридор, по който погат да минават само родители с деца.

Няколко дни след падането на забраната за имунизации, Гергана и малкият й син Борис са при личния лекар. Часът е предварително записан каквото е и изискването на здравното министерство. Майката на Борис няма притеснения за здравословното му състояние. От извънредното положение досега семейството й стриктно спазва противоепидемичните мерки.

„Той си седеше вкъщи, не е контактувал с никой през цялото време  - само с мен и баща му и не мисля, че има коронавирус“, казва майката. Преди да постави ваксината д-р Жулиета Колева иска да се убеди, че няма риск. Това обаче не е никак лесна задача.

Какви са рисковете за здравето на малките деца, които пропускат ваксини заради извънредното положение?

„С един поглед трудно се преценява дали това дете е имало контакт, дали родителите не са носители, нищо, че са здрави. Това е много притеснително, но имунизационният календар трябва да върви и ние носим отговорността“, казва д-р Колева.

Малките пациенти са записани през половин час и всички мерки са взети. Въпреки това не лиспват притеснени родители. „Имах една майка,която ме пита можете ли да ми гарантиратае, че в поликлиниката няма да го заразите - не можах да отговоря на този въпрос и мисля, че никой не може“, споделя още д-р Колева.

Затова и отлагането на имунизацията в тази извънредна ситуация няма да води до глоби. По наредбата личният лекар, има право да ги отлага до 3 месеца.

Междувременно личните лекари настояха за корекции в заповедта. След задължителните имунизации, те искат връщането и на препоръчителните.

Правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса

„Никъде не е упоменато, че имунизацията трябва да си върви с профилактични прегледи. Трябва да се разшири възрастовия обхват на прегледите, особено на 12-ет годишните, които трябва да бъдат ваксинирани за морбили и рубеола“, смята зам.-предедателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

И тъй като в определените за имунизации дни, възрастните пациенти остават на заден план, джипитата искат и друга промяна. „Тази ваксинация ще приключи и ние предлагаме да си дезинфекцираме и да обърнем внимание на другите пациенти, които имат нужда“, добавя д-р Брънзалов.

Здравните власти обещаха, че корекции в заповедта ще има още днес. До края на работния ден обаче това все още не беше факт.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!