Председателят на БАМП обясни, че това е един сериозен бизнес инструмент, с който музикалните продуценти могат да управляват своите записи

Българската Асоциацията на музикалните продуценти получи лиценз да издава идентификационни кодове за всички родни видео- и аудиозаписи. Относно това, нейният председател и бивш министър на културата Ина Килева заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините", че това е един сериозен бизнес инструмент, с който музикалните продуценти могат да управляват своите записи.

ВИРТУАЛНА СЕРЕНАДА: Музикалните звезди в онлайн изпълнения (ВИДЕО)

"Най-важното послание към българската музикална общност е, че ние отваряме вратата към дигитализиране на българските записи и възможността те да бъдат качени на легалните дигитални платформи, за да генерират оттам доходи", обясни тя и подчерта, че досега това се е случвало много неорганизирано и неподредено.

"Най-голямата новина е, че това отваря вратата към българската музика. Това е чудесна подкрепа за нея. Особено в състояние на криза, когато основните източници на приходи са буквално блокирани", обясни Килева. Според нея това е спасението и трендът на развитие в музикалната индустрия.

Поне 1/3 българска музика в музикалното съдържание на медиите

"Дигиталният пазар генерира най-много приходи за индустрията. В държави като САЩ, Великобритания, Япония, приходите от стрийминг надвишават 80% от общите приходи. При нас той дава 33% за миналата година, която беше сравнително добра", поясни тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.