В района са валели проливни дъждове около три часа

Павел баня на косъм от наводнение. Пороен дъжд повиши застрашително нивото на язовир „Бялата чешма” над града. Водите стигнаха почти до ръба и имаше опасност дигите да поддадат. Аварийни екипи са на крак от късно снощи.

Пролетни бури до края на седмицата

Язовирът е на площ от 10 декара. Заради пороя и бързото покачване на нивото над 70 000 кубични метра застрашават да се излеят върху Павел баня.

„Нивото се вдигна много бързо. Най-вероятно са валели дъждове в планината и за един час се напълни и нивото се вдигна”, посочи кметът на Павел баня Иса Бесооулу.

Снимка: БГНЕС

Започва спешна организация за източване на язовира след като 10-метровата стена заплашва да поддаде.

„Това, което заварихме, беше на границата на преливане, а земно насипните стени са компрометират, ако водата започне даминава над тях. Смея да твърдя, че доста бързо и адекватно действахме”, каза комисар Стоян Колев от РСПБЗН Стара Загора.

„Не са се поколебали да създадат тази организация и да се обадят на съответните институции”, коментира областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

„Това е природа. Днес вали малко, утре - страшно много. Справили са се. Браво на пожарната. Те са докарали три помпи - една малка и две много мощни. Те са точно за такива случаи”, коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Няма опасност от преливане на язовира. Нивото му е спаднало с 20 сантиметра”, успокои кметът на Павел баня.  

Това наложи да се включат и водолази.  Операцията продължи три часа, но завърши с успех.

„Дълбочината е пет метра и половина. Видимост - нулева. И така, трябваше да се разчисти и нагласи, което колегата направи и язовира тръгна“, обясни водолазът Надеждьо Агов.

„Ами аз се уплаших. Къщата ми е съвсем наблизо. Преди може би няколко години имаше същия проблем. Много дъжд валя.Преди много години, може би 71-72-ра година е имало пак такава опасност“, разказват граждани.

Бедствената ситуация в Павел баня е овладяна. Планирано е източването на язовира в следващите три дни.

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Георги Манев