Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев

Учебната година ще приключи неприсъствено и в електронна среда и няма да се удължава. Детските градини остават затворени. Това съобщи на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година ще приключи дистанционно

Относно висшите учебни заведения, Вълчев поясни, че те ще вземат сходни мерки, но ще бъдат индивидуално обособени от всеки ВУЗ. До дни трябва да бъдат взети окончателните решения на ректорите за приключване на семестриалната година, както и за кандидатстудентските изпити. Цялата информация ще бъде обявена на сайтовете на съответните университети. Според Вълчев на места ще бъдат удължени изпитните сесии, но с минимален период от време. Кандидатстудентските кампании ще се проведат през юли.

Учениците ще присъстват в училище индивидуално и при определени условия - за придобиване на професионална компетентност или при затруднение със завършването на учебната година, обясни още Вълчев.

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започнат с час по-късно - в 9.00. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето при връчването на дипломите ще е само с 4 дни. То ще се състои на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще се проведат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно - от 8.00 и от 14.00 ч.

"В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и за "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че обнлайн обучението постигна резултатите си", обясни Вълчев. 

Според него голяма част от изучавания материал за втората задължителна матура е взет още в 11 клас. Само в някои училища това се случва в 12 клас. По тази причина изпитът по История и цивилизация няма да включва теми от Втората световна война, от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици, а от матурата по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

Готово ли е българското училище за подновяване на учебния процес?

Изпитите на седмокласниците ще се проведат на 15 юни - по БЕЛ и на 17 юни - по математика. Те ще започнат в 9.00 ч. Нито едно от училищата не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ и затова той няма да се провежда.

За да се създаде спокойствие и равнопоставеност, в изпита по БЕЛ няма да се включват въпроси за сложните изречения, както и по темите "Бай Ганьо", "Заточеници", "Неразделни", "По жътва" и "По жицата". Тези теми обаче ще се изучават. В изпита по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи, обяви още министър Вълчев.

Отменят изпитите след 4 и 10 клас

За учениците, които са в карантина, ще се създаде възможност за полагане на самостоятелен изпит след два отрицателни PCR-теста. По последни данни броят на въпросните деца е 14.

Вълчев подчерта, че външно оценяване за 4 и 10 клас няма да има. Това беше съобщено на брифинг от финансовия министър Владислав Горанов в понеделник вечерта. Образователният министът не препоръчва провеждането и на абитуриентски балове.

 

 

Няма да има учители без заплати, увери министърът. А персоналът с изчерпан платен годишен отпуск ще получи допълнителни почивни дни.

Оценката на просветното министерство е, че дигиталното обучение е преминало успешно в почти 70% от училищата у нас. Имало обаче и деца, които въобще не са успели да го стартират.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.