Не сме готови да ги провеждаме в електронна среда, заяви образователният министър

Държавата взе окончателно решение за матурите. Новите дати за зрелостните изпити и оценяването в седми клас са през юни.

Изпитът по български език и литература за 12 клас ще е на 1 юни. Датата за предмет по избор е 3 юни.

Седмокласниците ще влязат в училище на 15 и 17 юни за тестовете по български и математика.

В класните стаи ще има максимум по 10 деца, което означава повече изпитни зали. Квесторите, които следят за преписване обаче ще бъдат по-малко на брой - само по един в стая, а не по двама, както досега. Препоръката към директорите е да изберат квестори, които не попадат в рисковата група.

Полиция ще помага, за да няма струпвания на деца и родители около училищата.

Матурите ще започнат с час по-късно - в 09:00 часа, за да се даде достатъчно време на учениците да се придвижат до училищата и да влизат поетапно в тях. 

Въпреки че обучението на учениците в последните два месеца ставаше онлайн, този формат не можел да се приложи и при препитването.

 „Не сме готови да провеждаме изпити в електронна среда, така че да гарантираме равнопоставеност”, обясни образователният министър Красимир Вълчев.  

Заради това, че са взети извън класната стая обаче част от уроците по граматика и произведенията по  литература ще отпаднат от изпита на зрелостниците. Сред тях са „Железният светилник” и „Тютюн”.

„Това не означава, че няма да има материал от дигиталното обучение. Като цяло обучението постигна резултатите си и няма пречка да бъдат включени малка част от темите в него”, обясни министър Вълчев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава (ВИДЕО)

 Допускане до училищата в дните преди изпитите ще има само ако зрелостниците искат да повишат годишната си оценка или за консултация с учителите.

Върху по-малък материал ще бъдат препитвани и седмокласниците. Сред отпадналите произведения са „По жицата” на Йовков и „Бай Ганьо пътува” на Алеко Константинов.

На учениците със съмнения за коронавирус или такива, които са контактни със заразени, ще се правят тестове.

„PCR тест на предходния ден или 36 часа по-рано и след отрицателен резултат в отделно помещение да положат изпитите”, заяви Красимир Вълчев.  

А в случай на дете с положителна проба ще се мисли вариант за провеждане на индивидуален изпит в друг ден.

Оценката на просветното министерство е, че дигиталното обучение е преминало успешно в 70% от училищата у нас.

„То спаси учебната година”, смята министърът на образованието.

Имало обаче и деца, които въобще не са успели да го стартират - половината заради липсата на електронни устройства, половината заради интернет свързаност.

Ако епидемиологичната ситуация го позволява тези ученици ще трябва да наваксват пропуснатия материал през лятото - чрез консултации в училищата.

Що се отнася до най-малките деца и тук се мислят варианти.

„Една или две европейски държави анонсираха, че от началото на май отварят детските градини. В никакъв случай не е масово явление. Ще изчакаме буквално няколко дни да видим дали това предизвиква ефект по отношение на разпространението на пандемията. Ако опитът от там е добър, вероятно това е следващата мярка”, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.  

Възможен вариант са и „средищните градини”  - да отвори всяка втора или трета забавачка, които да функционират на принципа на сборните групи. Изследване на МОН показало, че над 30% от родителите са готови да пуснат децата си в градините, ако това стане възможно. Или това са близо 80 000 деца.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.