Над 180 двойки птици са загубили своето потомство

Единствената гнездова колония на големи корморани по Северното черноморие е унищожена. Над 180 двойки птици са загубили своето потомство, след като гората, в която гнездят на брега на Дуранкулашкото езеро, е изсечена. Имотът е частен, но попада в "Натура 2000", затова е обект на по-специално внимание.

Спешна проверка на всички проекти на зелените организации

Липсата на гората, в която гнезди колонията от корморани, е установена от екип на Българското дружество за защита на птиците навръх Гергьовден.

 

 

"Имаше 180 гнездящи двойки със заети гнезда. Повечето от птиците няма да се размножават тази година. Те вече са загубили потомството си. Не очаквахме, че ще се случи нещо подобно. Не предполагахме, че ще бъде изсечена гората. За съжаление, този вандалски акт се е случил по време на гнездовия сезон, което означава, че потомството на кормораните е загинало. Част от птиците са се преместили на малък остров, но той е на много ограничена площ. Това място не е подходящо за корморана. Това място беше най-подходящо за тях", обясни Михайл Илиев.

За последните 10 години това е втори случай, при който видът е застрашен. Преди години дърветата в района отново са били изсечени. Имотът, в който се е намирала гората, попада в "Натура 2000". Той е закупен от частно лице миналата година. Община Шабла е продалата 30-те декара за около 100 000 лева, а по проект трябва да бъде построена ботаническа градина.

Повече от 11 000 птици убити от градушка в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

От проверката към момента се установява, че няма никъде инвестиционно намерение за сечта, която е извършена. Не са уведомени нито РИОСВ, нито Изпълнителна агенция по гори, нито Община Шабла. По случая вече е направена проверка, като се очаква да излязат резултатите от нея.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Деян Герговски 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си