Един арестуван след съмнения за злоупотреби в селото край Ябланица

Съмнения за злоупотреби в частен дом за възрастни хора край Ябланица и къща за гости, нелегално превърната в хоспис по време на извънредно положение. Полицията и прокуратура арестуваха управителя на социалното заведение, след като намериха 18 възрастни лица без лични документи в село Добревци.

Късо съединение от зарядно е вероятната причина за пожара в Дома за стари хора в Благоевград

До къщата за гости е разположен социален дом, едновременно и старчески – пансион.

Преди седмица прокурори, полиция, здравни власти и експерти от Агенцията по храните и Социално подпомагане влязоха в дома с над 70 обитатели – възрастни хора над 60 години.

„Установихме 20 лица в къщата за гости. Останалите 51 бяха намерени в съседната сграда, която се води под три различни наименования. Интересното е, че за тези лица бяха открити само 55 лични карти. За 16-18 от настанените не бяха намерени никакви лични документи”, уточни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. 

Документи за настаняването на тези 18 души, без лични карти - няма. Сред тях има двама италиански граждани, чиято самоличност е в процес на изясняване. Причината за проверката в дома е подаден сигнал до властите.

„Имаме данни, но няма да влизам в конкретика. Касае се за недобро отношение към някои от пребиваващите в тези сгради. Най-важното, което предстои, е да намерим близките и роднините на всички хора, за да уточним с тях кога са сключвали договори, по какъв начин тези хора са се озовали в дома и с кого са водили преговорите”, допълни Вълков. 

Продължава тестването за COVID-19 в Дома за стари хора в Благоевград

Извършена проверка на 8 май установява редица нарушения. Данните са за присвояване на пари, документни престъпления и нарушаване на разпоредбите за извънредното положение. Тези обвинения са повдигнати на собственичката на къщата за гости. Тя е задържана и прекара в ареста 72 часа. Изпратена е от съда в Ловеч под домашен арест. Станислава Главинова отказа коментар.

„След другата седмица можем да дадем изявления. Затварям телефона, другата седмица ще се чуем с удоволствие”, уточни пред Мартин Георгиев Главинова.

Къщата за гости, намираща се в двора на дома за стари хора, може да бъде открита в публичното пространство като резиденция „Карамел”. Всичките и обитатели и нейният персонал са под ключ.

„Това не е къща за гости. Тук са настанени хора в дома. Другата къща за какво е не мога да кажа. Там няма възрастни хора”, обясни пазачът в обекта Александър Манов.

„Довеждат ги близките им. Тук съм поканен като нощен пазач. Служители може да има”, каза още Манов.

Общата врата на дома и къщата за гости не беше отворена. Възрастните хора, близо 70, останаха затворени, докато екипът на NOVA не напусна село Добревци. Прокуратурата обжалва домашния арест на управителката. Съдебното заседание с искането за постоянно задържане под стража е следващата седмица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.