От днес започва почистване на помещенията, предстои и ремонт на сградата

Психолози влизат в старческия дом в благоевград, който горя вчера. Прокуратурата и полицията продължават да установяват точните причини за пожара. Засега водещата версия е неизправно зарядно за телефон, от което е тръгнал огънят.

Днес са направени   тестове за COVID-19 на доброволците и служителите, които се притекоха на помощ.  Домът беше поставен в изолация преди дни след като един от възрастните там даде положителна проба за коронавирус.  По време на пожара той е бил в изолирана стая, от която е бил изведен от служителите на дома.

Горя старчески дом в Благоевград (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

„И по време на пожара той беше изведен от този вход и настанен в единия край на двора, където няма никакъв контакт с другите потребители, там имаше човек от персонала непрекъснато при него, за да го пази. Колегите, които го извеждаха, бяха с предпазни костюми. Огънят е тръгнал след късо съединение, което се е случило след като един от настанените е включил зарядно за мобилен телефон в контакт. Устройството е било поставено на леглото и пожарът се е възпламенил оттам“, заяви директорът на Дома Таня Иванова.

„Противопожарната система се е включила. Веднага подадохме сигнал за пожара на 112. Изведохме веднага хората навън. Имаше много доброволци, които помагаха“, каза още тя.

Един от доброволците е Христо Михалков, който е главен експерт „Социална политика“. „Дойдох в разгара на пожара. Повечето хора вече бяха изведени. Всички са добре, хората са спокойни. Надяваме се поетапно да се върнем към нормалния начин на живот“, каза той.

Поставят под карантина огнеборците, гасили пожара в дома в Благоевград

„Благодаря на екипа на пожарната, който реагира изключително бързо и адекватно, както и на всички, които помогнаха. От днес започваме да почистваме помещенията. След това предстои ремонт на стаите“, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

„Проблемът е от зарядното устройство на телефона, не е от електрическата инсталация. Това е засега вероятната причина. Предстои разследване. От днес почваме почистване на пожара, на помещенията и започваме от следващия ден ремонт на всички помещения, за да ги приведем в нормален вид“, категоричен бе той.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.