Там има регистриран случай на коронавирус

Пожар избухна в изолирания, заради COVID-19 Дом за стари хора в Благоевград. Последва спешна евакуация на всичките 79 обитатели на социалното заведение. Благодарение на бързата намеса на пожарникари и доброволци само един човек е леко обгазен. Самите огнеборци обаче ще бъдат поставени под карантина заради опасността да са се заразили с коронавирус.

Зарядно на мобилен телефон дава на късо и пожарът тръгва. „Запалила се е една стая и пушека почна да излиза и викнаха пожарната да гаси и тука изкараха ни всичко отвънка”, каза Кольо Деливерски.

Чул писъци от прозорците, Добрин Хамбарджийски е сред първите притекли се на помощ на възрастните хора от Дома. „Започнахме, кой в чаршаф, кой в одеала, сваляме надолу по стълбите и така за 42 минути мога да ви кажа, че едно 25 човека ги свалихме”, сподели той.

Снимка: БГНЕС

Всички 79 обитатели, както и персоналът са били евакуирани. „Пожарът към момента е ликвидиран. Огънят е тръгнал от стая на последния етаж на сградата. Най-вероятната причина е електричеството. Няма абсолютно никаква опасност за хората. Всички са изведени, благодарение на навременната намеса на персонала, на хора, които са помогнали, както и на колегите”, посочи директорът на Служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Георги Пармаков.

Продължава тестването за COVID-19 в Дома за стари хора в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Пожарникари, доброволци и персонал успяват бързо да изведат хората навън. „Единици са тези, които са изнесени на ръце и изведени от опасната среда. В този смисъл много добри действия”, обясни шефът на пожарната комисар Николай Николов.

 

 

Един възрастен човек е леко обгазен. „Той е в добро състояние в момента. Похвала на екипа, който е успял да изведе всички хора навън”, обясни кметът на Благоевград Румен Томов.

Последва пълна дезинфекция на Дома, в който има един доказан случаи на COVID-19. „Поетапно дезинфекция, първо на пожарните автомобили, след това вътре се прави дезинфекция на стълбището-общи части, коридори, тоалетни, стаи“, поясни Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.

Часове наред възрастните хора останаха извън сградата. Пожарникарите, участвали в гасенето ще бъдат изолирани за няколко дни в база на МВР в местността „Предела“. Да направим 3-4 дни карантина, след това да ги тестваме за да видим какъв е здравният статус”, обясни комисар Николай Николов.

Щетите в Дома са малки.

Репортер: Екатерина Николова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.