Той си навлече гнева на прокуратурата и на жена си

Румънски милионер умишлено се опита да се зарази с коронавирус, за да докаже безполезността на мерките, въведени в страната. В резултат на това си навлече гнева на прокуратурата и на жена си, която е лекар. Какво провокира вицепрезидентът на румънския Червен кръст Виорел Катарама да рискува здравето и брака си?

Страните от Централно-европейската инициатива обсъждат кризата около COVID-19

Всичко започва с една прегръдка. Действието се развива на около час път от румънската столица Букурещ, в едно от огнищата на коронавирус в северната ни съседка - градчето Бърбулещи. Въпреки че районът е под карантина, заради служебното си положение Виорел Катарама успява безпроблемно да мине през КПП-то и умишлено скъсява дистанцията с мъж, заразен с COVID-19. Преди това е изпратил молба до три болници в Букурещ, в която излага желанието си да се зарази доброволно. Получава отказ с мотива, че болниците трябва да лекуват пациенти, не да ги разболяват.

„Протестирам срещу законите, които румънските власти приеха. Те институционализираха изолацията и карантината. Анулираха основните права и свободи на хората. И най-вече сринаха и провалиха икономиката на Румъния”, обясни той.

"Цялата политическа класа прие тези грешни мерки с катастрофални последици за страната. Вирусът съществува. Той е по-опасен от останалите, но не толкова, че да блокира една държава. Днес прочетох статия в „Билд“ – най-големият европейски всекидневник. И там се казва, че опасностите, причинени от Covid-19, в никакъв случай не оправдават дори и в Германия, нарушаването на основните права и свободи на хората”, допълва Катарама. 

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.