Те искат спешни икономически мерки за подпомагане на бранша

Протест на превозвачите в туризма блокира най-големите градове в България във вторник. Точно в 12.00 ч. по обед започнаха автошествията им в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Причината превозвачите от случайния превоз да излязат на протест е, че по думите им, заради пандемията бизнесът им бил изцяло блокиран. А ясни правила и условия, при които да започнат работа нямало. 

 

 

По информация на организаторите на протеста, в шествието в петте града в страната, днес са се включили около 350 автобуси и бусове. Всички те от случайния превоз. В София шествието премина през централните улици и булеварди на столицата. Основната причина за днешния протест - превозвачите в туризма твърдят, че заради пандемията, бизнесът им е блокиран, а в момента нямат ясни и точни правила, по които да възобновят дейността си.

„Исканията ни са основно икономически“, заяви Радка Мандилова, която е председател на Национално сдружение "Случаен превоз".

„Отлагане 6 месеца на всички задължения в бранша. Минимум 30 000 помощ на микропредприятие. Безлихвени кредити до 100 000 лв., както и кредити до 300 000 лв с минимална лихва от до 2%“, допълни Илия Запрянов – член на УС на Национално сдружение "Случаен превоз".

Превозвачите в туризма казаха, че не са доволни от мярката, която се предвижда да започне от 1-ви юли. А именно – всеки човек, работещ в сферата на автобусния транспорт, независимо дали редовен или случаен, да получава помощ в размер на 290 лева на месец.

 

 

„Ако работим, ще е добра помощ, но при положение, че не работим и нямаме генерирани приходи, това няма как да ни помогне“, каза Мандилова.

„Случаините превози не са спирани със заповед на министъра на здравеопазването или с друг норматилен акт. Проблемът е, че хората не търсят така тази услуга“, заяви Кирил Ананиев.

„Има много желаещи да пътуват, но нашите управляващи не са казали как ще се води една екскурзия. Например, в автобус има 50 места колко хора ще се возят?“, коментира Йордан Иванов – шофьор на автобус.

За да знаят при какви условия ще работят, протестиращите поискаха среща с властта.

„С всички се срещаме. Тези мерки, това което всеки ден правим, то е свързано и с тях. В един момент какво се получава? Всички системи трябва да се захранват с милиони и милиарди“, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

 

Исканията на превозвачите в туризма тепърва ще се обсъждат. Вече обаче е решено друго.

„От 25ти т.е. от понеделник отпада карантината за всички шофьори на товарни автомобили, както под така и над 3,5 тона, както и всички автобусни шофьори“, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.