Компанията производител планира да създаде компютризирана система, която би могла да управлява куп роботи от разстояние

Хората и кучетата не са единствените, които могат да овладеят изкуството на отглеждането на добитък. Четирикракото куче робот на Boston Dynamics Спот, изглежда, върши чудесна работа за насочване овце по пасището, съобщава БГНЕС.

Нов видеоклип, публикуван от софтуерната компания Rocos, показва Спот да си върши овчарската работа по новозеландски пасища.

Видеото показва различни постижения в прецизното земеделие. Роботът Спот може да помогне за контролирането на стада без надзора на хората.

 

 

"Роботите като Спот от Boston Dynamics увеличават точността в оценките на добива, облекчават напрежението от недостига на работници и създават прецизност в земеделието", написаха от Rocos в YouTube.

Видеото показва Спот в различни ситуации: как се разхожда през овощна градина; да се движи по тежки терени като скалисти хълмове; как пресича дървен мост и как пасе овце - всичко това с помощта на инфрачервените му камери, технологии за картографиране в реално време и усъвършенствани сензори.

 

 

От Rocos споменават, че компанията планира да създаде компютризирана система, която би могла да управлява куп роботи от разстояние. Това ще даде възможност на роботите да функционират независимо един от друг, което би освободило време за хора, управляващи големи ферми и стопанства.

От Cnet уточняват, че роботите-пастири не са съвсем нови. Още през 2013 г. изследователи по роботика от Сидни, Австралия, тестваха Ровър, който с успех подкара добитък от пасище към близката мандра.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.