Президентът подкрепи инициативата „За истинска детска болница”, здравният министър обясни, че още няма проект

Ново развитие по казуса със строежа на първата у нас специализирана детска болница. Президентът Румен Радев подкрепи гражданското движение, настояващо лечебното заведение да бъде построено от нулата, а не върху изоставен строеж на 40 години. Министър Ананиев обаче е категоричен, че повод за недоволство няма.

България все още е единствената страна в Европейския съюз без обособена детска болница, заяви Радев. Изграждането й обаче трябвало да стане след открит обществен дебат.

Румен Радев: Трябва да изградим съвременна детска болница (ВИДЕО)

„Необходима е прозрачност, необходимо е още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всички фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор ще въплъти всички изисквания за съвременно здравеопазване”, заяви Румен Радев.  

Договорът за строителството беше подписан от здравния министър в началото на април, а предвидената сума е малко над 90 милиона лева. От инициативния комитет „За истинска детска болница” твърдят, че дострояването на „скелета” няма да гарантира модерна болница.

„Това, че е сключен договор, не означава, че той не може да бъде прекратен. Клаузите са такива, че той може да бъде прекратен всеки момент. Още повече, че не е осигурено финансиране в момента, без неустойки за държавата. Нищо фатално не се е случило. Можем да имаме болницата, която искаме”, коментира арх. Петкана Бакалова, член на инициативата „За истинска детска болница”.   

Ананиев: Няма проект за Национална многопрофилна детска болница

Отговорът от здравния министър не закъсня. Кирил Ананиев беше категоричен, че цялата процедура е напълно прозрачна, направени били и всички възможни проучвания за състоянието на конструкцията.

„Няма проект за Национална детска болница. Ние в момента протестираме срещу проект, който го няма”, каза Ананиев. „Нека да го направим, да го видят и тогава да го критикуваме, ако трябва. Сега какво критикуваме, вие знаете ли?“, запита иронично Ананиев.

Здравният министър смята, че няма как да бъде с 30-40% по-евтино, ако се бутне сегашното скеле, тъй като го казвали хора, които не разбират от строителство. Само за събарянето на скелето, ще дадат половината от парите, които са необходими за изграждането на лечебното заведение, отчете Ананиев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.